Gazoductul Iaşi-Ungheni, inaugurat de Ziua Independenţei de Stat a Republicii Moldova

Data publicării:
10610782 577730792337099 4760651330358745699 n

Lucrările la conducta de 43 de kilometri care leagă România de Moldova au durat un an. Cea mai mare parte a costurilor a fost suportată de partea română. Prin această conductă vor putea fi transportate până la două miliarde de metri cubi de gaze pe an.

În acest fel, Republica Moldova îşi va putea reduce, teoretic, dependenţa de importurile ruseşti. În primă fază însă, gazoductul va alimenta doar un oraş cu 35.000 de locuitori, care consumă doar 2 la sută din capacitatea conductei.

Până la Chişinău mai rămâne de construit o conductă de aproape o sută de kilometri, care va ocoli reţeaua existentă de gaze deţinută în proporţie de 50 la sută de Gazprom.

Victor Ponta: Moldova nu va mai sta cu teama că rămâne fără energie

Cred că prin inaugurarea de azi dăm un mesaj pentru toată lumea şi aş vrea să fim prieteni cu toată lumea, dar mesajul să fie foarte clar: Moldova şi România, ca să fie cu adevărat independente, au nevoie şi de energie, aşa cum avem nevoie şi de toate celelalte resurse. Împreună putem să fim cu adevărat independenţi şi împreună putem să fim cu adevărat respectaţi pentru asta şi acesta e mesajul pe care îl dăm astăzi Europei şi tuturor. Sunt convins că acest gaz va fi nu doar mai ieftin, dar va fi sigur şi în felul ăsta niciodată Moldova nu va sta cu frica că rămâne fără energie”, a declarat Victor Ponta, potrivit Mediafax.

Premierul a adăugat că, în ciuda părerilor sceptice cu privire la proiect, cu sprijinul CE s-a reuşit finalizarea proiectului în termenul de un an. El s-a arătat convins că preţul gazelor va fi mai ieftin, dar la fel de ambele părţi ale Prutului, însă a refuzat să precizeze dacă gazul va fi furnizat de Transgaz sau de Petrom, el subliniind că ambele sunt companii româneşti aflate în competiţie.

Iurie Leancă: Vom fi mai siguri că nimeni nu ne ameninţă

Aceste proiecte nu sunt orientate împotriva altcuiva, ci sunt în interesul Republicii Moldova (...). Asta înseamnă că vom fi mult mai siguri că nimeni nu va putea să ne creeze probleme, să ne ameninţe, dar vom avea o relaţie absolut normală, absolut civilizată. Despre acest gazoduct am început să vorbim în '98. Trebuie să vă mărturisesc că doar din momentul în care domnul Victor Ponta a preluat conducerea Executivului la Bucureşti am reuşit să ne mişcăm de la cuvinte, declaraţii frumoase, la acţiuni. Domnule Ponta, vă mulţumesc din tot sufletul”, a declarat Iurie Leancă.

El a adăugat că, din păcate, interconectarea cu România privind reţelele eneregtice este întârziată, în condiţiile în care energia este în România cu 40% mai ieftină decât cea achiziţionată de Republica Moldova, şi a promis ca în doi ani să fie realizată şi această interconectare. Premierul Iurie Leancă a mai precizat că în prezent se află în ultima etapă de finalizare contractele de furnizare a gazului, iar primele cantităţi vor fi livrate începând cu 1 septembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri