George Maior, aviz favorabil în comisii pentru postul de ambasador în SUA

Data publicării:
george maior la Digiworld-1

Avizul favorabil, care este consultativ, a fost dat cu 18 voturi "pentru", unul "împotrivă" şi o abţinere. George Maior a declarat că este "o onoare şi o provocare" să participe la aceste audieri "având în vedere importanţa relaţiilor strategice dintre România şi SUA", subliniind că a discutat elementele principale ale mandatului său de ambasador cu preşedintele României, Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Fostul director al SRI a subliniat că relaţiile bilaterale româno-americane s-au dezvoltat pe toate planurile după semnarea Declaraţiei Parteneriatului Strategic, fiind "un element central al politicii externe şi a politicii de securitate a României".

El a declarat că în mandatul său "o preocupare constantă" va fi consolidarea relaţiei cu comunitatea românească din SUA. Totodată, George Maior a afirmat că un obiectiv major va fi continuarea demersurilor privind eliminarea vizelor, apreciind că Parteneriatul Strategic ar avea de câştigat prin includerea României în Programul Visa Waiver.

George Maior a subliniat că cele 10 teme ale Declaraţiei Parteneriatului Strategic "trebuie permanent adâncite, dezvoltate, aprofundate în dialogul politic, strategic cu autorităţile americane".

De asemenea, Maior a precizat că Rusia reprezintă "o ameninţare pentru regiune". "Acest lucru trebuie subliniat către factorii americani (...) pentru a conştientiza faptul că există un risc în acţiune pentru ţările din regiune şi pentru România", a spus el.

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat, pe 30 aprilie, propunerea de numire a fostului director al SRI George Maior în postul de ambasador în SUA.

George Maior şi-a dat demisia de la conducerea Serviciului Român de Informaţii pe 27 ianuarie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri