George Maior: România a fost tranzitată recent de zece adepți ai Statului Islamic

Data publicării:
VIRTUAL ORGANIZATII TERORISTE GETTY

Directorul SRI a spus într-un interviu televizat că fenomenul transferului de luptători este monitorizat cu prioritate de toate instituțiile care au responsabilități în domeniu, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în România.

George Maior a mai spus că este informat personal despre tot ce se întâmplă pe teritoriul României, iar SRI a colaborat cu alte instituții și servicii pentru o bună monitorizare a situației.

El a adăugat că transferul de luptători este o mare problemă de securitate europeană și inclusiv România este supusă unor riscuri de terorism, asta deoarece numărul persoanelor care se alătură grupărilor teroriste din Siria este în continuă creștere.

Potrivit celor mai recente estimări, aproape 4.000 de persoane ar fi mers pe frontul din Siria, unde au participat la lupte, apoi au revenit în spațiul european, inclusiv prin România și Bulgaria.

SRI: România, rută pentru luptătorii Statului Islamic

Există premisele creşterii ameninţării teroriste în România, avertizează Serviciul Român de Informaţii. Principala explicaţie este accelerarea tranzitului cetăţenilor europeni din vestul continetului către Siria sau Irak şi în sens invers. Potrivit SRI, din 2013, peste 4.000 de luptători sunt implicaţi în zona de conflict, din partea diferitelor grupări extremiste.

Aceste informații vin după ce ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a afirmat importanţa eforturilor de oprire a circulaţiei membrilor grupului terorist Statul Islamic prin ţări europene precum România şi Bulgaria.

Philip Hammond a reamintit că a efectuat vizite la Bucureşti şi Sofia, precizând că Marea Britanie colaborează strâns cu serviciile de informaţii din cele două țări și că România a promis că va ajuta la identificarea extremiștilor britanici care trec prin România, în drum spre Siria sau Irak.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri