Greva de la ROMATSA este legală

Data publicării:
romatsa sediu agerpres 7898509-3

Foto: Agerpres

Angajaţii Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian au izbucnit în aplauze când au aflat verdictul. Conducerea Administraţiei a contestat în instanţă declanşarea grevei generale a controlorilor de trafic pe motiv că 12 din cele 14 revendicări ale angajaţilor au fost soluţionate. Dar cele mai importante sunt încă în aer, spun oamenii.

Gabriel Tudorache, lider de sindicat: „Suntem dispuşi să negociem inclusiv sâmbătă şi duminică, zi şi noapte să facem tot ce este posibil să avem un contract colectiv de muncă până luni să avem un contract colectiv de muncă pentru a evita greva generală”.

Controlorii de trafic aerian din România dirijează aproape 3.000 de zboruri în 24 de ore. Cei care au planuri de vacanţă trebuie să ştie că doar luni vor şti dacă avionul care îi interesează mai pleacă sau nu.

Gabriel Tudorache: „Acele zboruri care vor fi oprite nu noi suntem cei care hotărâm, ci Bruxelles, ei stabilesc acest lucru. Vom negocia cu cei de la Eurocontrol şi vom gândi o soluţie să nu afectăm foarte mulţi din pasageri, ne gândim să mărim procentul. Legea spune că trebuie să asigurăm o treime, ne gândim să acceptăm la jumătate”.

Decizia judecătorilor poate fi contestată la Curtea de Apel, dar peste 10 zile. Cei care au bilete de avion cumpărate deja vor afla de la companiile de zbor care sunt cursele anulate sau întârziate din cauza grevei controlorilor de zbor.

Fosta conducerea a ROMATSA a cerut judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti să declare greva sindicaliştilor ilegală.

Fostul director al ROMATSA, Aurel Stanciu, numit între timp secretar de stat în Ministerul Transporturilor, spunea că greva controlorilor de trafic nu se justifică pentru că 12 din cele 14 revendicări ale angajaților au fost rezolvate.

În plus, Aurel Stanciu spunea că pentru declanșarea grevei ar fi nevoie și de semnăturile angajaților și că acestea nu ar exista.

De cealaltă parte, sindicaliștii au arătat că plecarea lui Aurel Stanciu nu le rezolvă problemele și că nu este nevoie de mai multe semnături pentru declanșarea grevei generale, deoarece în luna iulie angajații au făcut deja o grevă de avertisment.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri