Guvernul aprobă contribuţia României la Fondul voluntar al NATO pentru susţinerea Armatei Afgane, de 2,1 milioane lei

Data publicării:
Teanc de bani lei digi24 august 2015 1

Fondurile necesare pentru plata acestei contribuţii se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Externe pentru anul 2016.

Conform unui comunicat al Guvernului, România şi-a exprimat disponibilitatea, alături de state Aliate şi partenere NATO, de a contribui la efortul comunităţii internaţionale pentru susţinerea Forţelor Naţionale Afgane de Securitate şi Apărare (ANSDF) cu o contribuţie anuală, aferentă perioadei 2015-2017, angajament reconfirmat la summit-ul NATO din Ţara Galilor (septembrie 2014). Acest sprijin contribuie la consolidarea capacităţii de acţiune a ANDSF în efortul de securizare şi stabilizare a acestei ţări.

Plata contribuţiei României pentru anul 2017, în cuantum de 500.000 USD, urmează să fie autorizată printr-o Hotărâre de Guvern distinctă.

La Conferinţa de la Bonn din 5 decembrie 2011, comunitatea internaţională s-a angajat să continue instruirea, echiparea, finanţarea şi dezvoltarea ANSDF după încheierea operaţiunii ISAF, începând cu anul 2015. Autorităţile de la Kabul s-au angajat, la rândul lor, să aloce din surse proprii 500 milioane USD anual pentru bugetul ANSDF, suma urmând să sporească gradual pe măsura creşterii economice a statului afgan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri