Guvernul Cioloș: Opt miniștri schimbați în opt luni

Data publicării:
sedinta guvern ciolos

Prima demisie din Guvern a fost cea a Anei Costea, care renunțat la funcție în 14 aprilie, în urma unei controverse legate de proiectul legii salarizării personalului bugetar.

Este vorba despre un proiect criticat de sindicaliști, pe motiv că ar fi mărit diferenţa între cei cu venituri mari şi cei cu venituri mici. Ana Costea anunțase că-și va da demisia dacă proiectul nu este retras de pe masa Guvernului. Într-un final, ministrul a demisionat, iar proiectul a fost amânat, în locului lui fiind adoptată o ordonanță de urgență.

În locul Anei Costea, la Ministerul Muncii a fost numit Dragoș Pîslaru.

După 10 zile, din Cabinet a plecat și  Aura Răducu. Aceasta ocupa portofoliul Fondurilor Europene.

Aura Răducu a demisionat la solicitarea premierului. Motivul: “nemulţumirile domnului prim-ministru legate de obiectivele pe termen scurt” privind activitatea sa.

La Ministerul Fondurilor Europene a fost numit, în locul Aurei Răducu, Cristian Ghinea.

La sfârșitul lunii aprilie a părăsit Guvernul Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii. Este primul membru al Executivului revocat de Dacian Cioloș.

Plecarea sa s-a făcut pe fondul scandalului de la Operă, unde a numit și revocat trei directori în doar câteva săptămâni. Revenirea asupra deciziilor inițiale s-a făcut și atunci ca urmare a unor reacții ale ”străzii”, respectiv a angajaților Operei.

Inițial, ministrul a anunțat că demisionează, apoi că s-a răzgândit și că a fost supus unor presiuni chiar în cadrul Guvernului.

“Dacă domnul Alexandrescu are ceva de spus, să o facă. Mă întreb de ce nu a făcut-o până acum, și de ce nu mi-a comunicat mie sau în guvern situațiile cu care susține că s-a confruntat. Viața merge înainte”, a fost reacția lui Dacian Cioloș, după ce a anunțat revocarea ministrului.

La Ministerul Culturii a fost numită Corina Șuteu, secretar de stat în minister.

Luna mai a adus o nouă demisie în Guvern. De această dată a fost vorba despre ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu.

Este un alt membru al Cabinetului Cioloș criticat aspru pentru activitatea sa. De altfel, demisia ministrului a survenit în plin scandal al dezinfectanților. În ciuda dezvăluirilor privind substanțele diluate folosite în spitale și a unui control care arăta că în 50 de spitale din țară au fost descoperite substanțe de dezinfectare neconforme, Patriciu Achimaș Cadariu spunea că românii se pot simți în siguranță în spitale și că el s-ar opera „fără doar și poate” într-un spital din România.

Iar aceasta nu a fost prima dată când ministrul Sănătăţii s-a aflat în mijlocul unei crize. La începutul anului, mai mulţi bebeluşi diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic au murit, fără ca cineva să afle sursa exactă a îmbolnăvirii. Și atunci, ministrul a fost criticat pentru modul în care a gestionat situația.

De altfel, Patriciu Achimaș Cadariu a refuzat inițial să demisioneze și a spus că împotriva sa se duce țo campanie”.

În locul său, după un interimat al premierului,  a fost numit Vlad Voiculescu, un tânăr care i-a ajutat pe bolnavii de cancer din România să facă rost de medicamente, în timpul crizei citostaticelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri