Guvernul se dezice de declarațiile șefului Corpului de Control

Data actualizării: Data publicării:
liviu iolu4 guvern

Mesaj de o duritate fără precedent. Şeful Corpului de Control al Premierului dă nota zero Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi unu seismologilor pentru că nu au liniştit populaţia după cutremurul de acum două zile. Guvernul se delimitează de această evaluare, iar Raed Arafat explică tăcerea: nu a vrut să provoace panică.

„Valentin Mircea a vorbit în nume personal, acesta nu este și poziția Guvernului. Guvernul, prin vicepremierul Vasile Dîncu și instituțiile pe care le coordonează, a analizat recent care este răspunsul autorităților la un cutremur cu consecințe deosebite si raportul a fost prezentat în Guvern și apoi public, împreună cu concluziile și măsurile necesare pentru siguranța populației”, a precizat Liviu Iolu.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Valentin Mircea a scris, sâmbătă: „Instituțiile statului român au note maxime la simpozioane și umflat mușchii, dar nu vă bazați pe ele când va lovi un mare cutremur”. Criticile şefului corpului de control al premierului au vizat modul în care Institutul pentru Fizica Pământului, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi televiziunile de ştiri au transmis informaţii imediat după seism. 

Chiar purtătorul de cuvânt al Inspectorului pentru Situaţii de Urgenţă recunoştea ieri că mulţi oameni au sunat derutaţi la linia de urgenţă.

Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU: „Au sosit câteva apeluri la 112, redirecţionate către pompieri, pentru a ni se cere sfatul şi recomandări din partea unor cetăţeni pentru cum să reacţioneze”.

O reacție a venit duminică dimineața de la Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: „Nu înteleg comentariul. Relaţia între stat şi populatie trebuie să fie una extrem de puternică şi trebuie să fie o relaţie de încredere. Cutremurul nu este ca inundaţiile, care ştii că vin, cutremurul se întâmplă şi lumea ştie că s-a întâmplat, şi atunci ca să îi dai informaţii suplimentare trebuie să ai informaţii despre ce s-a întâmplat. Dacă s-ar întâmpla în timpul zilei şi am transmite un mesaj că: vedeţi că peste cinci secunde o să fie un cutremur, la momentul actual şi la nivelul de pregătire al populaţiei, ne vom trezi cu toţi oamenii în casele scărilor, exact unde nu trebuiau să fie”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri