H. R. Patapievici îi răspunde lui Victor Ponta: Acuzațiile vă dezvăluie cinismul, un cinism pentru care fascismul și democrația sunt interșanjabile

Data publicării:
horia roman patapievici

 

„Domnule prim-ministru, ați spus despre Mircea Mihăieș că este un “fascist bătrîn”. La care vă răspund: cine acuză de fascism un om care a sprijinit întotdeauna valorile democrației arată că nu dă doi bani nici pe democrație, nici pe bun simț, nici pe datoria de a fi drept. Ca prim-ministru, aveți datoria de a fi drept, de a judeca cu bun simț și de a respecta democrația. Or, felul în care bagatelizați grozăvia fascismului acuzînd de fascism un om care nu are nimic de-a face cu fascismul vă dezonorează ca prim-ministru, dezvăluindu-vă cinismul: un cinism pentru care fascismul și democrația sunt interșanjabile, simple etichete de lipit pe oameni după plac ori interes. De aceea vă spun: prin acuzațiile aduse lui Mircea Mihăieș vă dezonorați funcția de prim-ministru și demonstrați că vă tratați cetățenii ca supuși, iar principiile ca etichete”, a afirmat Horia Roman Patapievici, într-un comunicat de presă.

„Ați spus că echipa pe care am condus-o a deturnat bani publici și că această fraudă a fost constatată de Curtea de Conturi. La care vă răspund: este o minciună, domnule prim-ministru. O minciună pe care o tot repetați din 2012 încoace și care deja întrunește toate criteriile calomniei calificate. Curtea de Conturi nu a constatat niciodată vreo deturnare de fonduri publice, în perioada 2005-2012, cît am condus Institutul”, a precizat fostul președinte al ICR.

„Ați spus că în conducerea ICR 'erau persoane care au făcut deseori declarații anti-românești'. La care vă răspund: falsificați și răstălmăciți tot ce atingeți, domnule prim-ministru. Cînd ICR a fost condus de persoanele pe care le incriminați, ICR a obținut cele mai mari succese în promovarea culturii române peste hotare. Cînd ICR a fost condus de persoanele pe care le considerați animate de sentimente anti-românești, ICR a condus toate institutele naționale de cultură din Uniunea Europeană (EUNIC). Puteți să probați, în favoarea dumneavoastră, un patriotism la fel de eficace? Nu puteți. Atît e de spus despre sentimentele dumneavoastră românești”, a completat scriitorul.

El a arătat că Victor Ponta s-a folosit de puterea pe care o are pentru a discredita reputația a patru cetățeni români și a negat dreptul la demnitatea persoanei, la imagine publică și la securitate personală.

„Vă acuz de atac la demnitatea publică a Taniei Radu, a lui Mircea Mihăieș, a lui Dan Croitoru și a mea. Din iunie 2012, cînd ați început distrugerea Institutului Cultural Român (pe care ați dus-o la bun sfîrșit într-un timp record: v-a luat mai puțin de un an), nu ați încetat să ne hărțuiți cu calomniile dumneavoastră. Ceea ce comiteți, domnule prim ministru, echivalează cu utilizarea funcției publice pe care o dețineți pentru a terfeli reputația a patru din cetățenii acestei țări. Fără probe, fără alt motiv decît agenda dumneavoastră politică. Și nu e vorba numai de noi patru, cei agresați azi, ci de felul cum concepeți dumneavoastră, ca prim-ministru, statutul cetățeanului acestei țări. În locul respectului, disprețul; în locul dreptului, bunul plac; bunul plac al celui care are puterea, împotriva celor care nu o au. Protestez împotriva manevrei dumneavoastră de a ne transforma în victime de serviciu și de a ne folosi ca instrumente în lupta care vă opune președintelui țării”, a mai spus Horia Roman Patapievici.

Totodată, eseistul i-a cerut premierului Victor Ponta să retragă afirmațiile făcute la adresa sa și la adresa Taniei Radu, a lui Mircea Mihăieș și a lui Dan Croitoru.

Ieri, premierul Ponta a spus că nu poate contrasemna pentru decorarea „unor indivizi care au gestionat greşit sau au deturnat bani publici”, iar unii dintre ei „au avut deseori opinii anti-româneşti sau chiar fasciste”.

„Acestei lupte stupide, iraționale și anti-naționale refuz categoric să îi fiu și victimă, și erou”, a completat el.

Totul a început de la o sesizare care îl viza pe Victor Ponta. Preşedintele Traian Băsescu a transmis Curţii Constituţionale o sesizare legată de faptul că şeful Guvernului nu a contrasemnat o serie de decrete de decorare care vizau „înalte personalităţi ce au asigurat conducerea ICR în perioada 2005-2012”.

 Polirom: Premierul să renunțe la calomnieri

„Recentele atacuri ale premierului României îndreptate împotriva unor intelectuali de frunte ai ţării nu pot decît să consterneze şi să ne îngrijoreze în acelaşi timp. Calomniile, acuzaţiile închipuite, etichetările rudimentare amintind de vremuri pe care le credeam apuse, propaganda de partid cu pretenţie de judecăţi de valoare, toate acestea (şi nu numai) au reînceput să infesteze viaţa noastră culturală şi să-i aducă serioase prejudicii”, se arată într-un comunicat al editurii Polirom.

„A-l califica drept anti-român, nazist, fascist bătrîn etc. (pe Mircea Mihăeș, n.r.) constituie nu doar o lipsă de bun-simţ, ci o deviere de la un discurs raţional, un derapaj greu de imaginat la un politician responsabil. Solicităm – împreună cu toţi cei care şi-au manifestat indignarea faţă de astfel de practici – ca premierul României să renunţe la calomnieri ce nu îi fac cinste”, se mai spune în textul citat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri