Hackerii virusează băncile cu ajutorul angajaților

Data publicării:
hacker

O bancă, un hacker şi un virus bine implantat. E clasic deja pentru atacatorii ruşi, care s-au obişnuit, în ultimele luni să facă bani cu nemiluita, pornind de la compromiterea unor sisteme informatice ale băncilor - mai puţin importante.

Aceste sisteme se află, de regulă în departamentele de suport sau call center. Pasul doi este de a pregăti o serie de carduri clonate ce aparţin băncii-mamă. Cu acestea se duc la orice alt ATM care este independent de banca-mamă pentru a scoate toată suma de pe cardul respectiv”, explică Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică.

ATM-ul de la care se realizează operaţiunea ar trebui să notifice banca-mamă, iar contul să apară gol. Virusul împiedică asta şi păcăleşte sistemul unităţii care a emis cardul să creadă că banii nu au fost retraşi. Cu balanţa neschimbată, infractorul cibernetic are posibilitatea de a repeta tranzacţia până când bancomatul rămâne fără bani.

Majoritatea băncilor este din Federaţia Rusă. Momentan. Dar există alte tipuri de atac care nu au legătură cu ATM-uri. Afectează doar banca şi tranzacţiile ei”, mai spune Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică.

Sumele furate din fiecare cont sunt mici, până în două sute de euro. Hoţii virtuali evită astfel să activeze alerta pentru extrageri mari. Potrivit experţilor în securitate cibernetică zeci de bănci din Australia, Noua Zeelandă, Canada, Statele Unite, Franţa sau Germania au fost afectate de această metodă. Se estimează că în câteva luni hackerii au pus mâna pe câteva sute de milioane de euro. Reprezentanţii băncilor din România susţin că nu se numără printre victime, dar opresc în fiecare zi atacuri similare.

Pot să vă confirm că din 2013 au început aceste atacuri şi tind să aibă o complexitate deosebită. Întotdeauna atacatorii încearcă să găsească veriga slabă, breşa”, spune Răzvan Grigorescu, reprezentantul Asociaţiei Băncilor din România.

Hackerii nu se bazează doar pe cunoştinţele informatice ca să compromită sistemele bancare. Ei găsesc breşa cu ajutorul unui angajat slab pregătit. Fără să ştie ce face, el instalează un virus în computere, iar atacatorii controlează conturile. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri