Transportatorii s-au înţeles cu ASF pentru 7.500 de lei

Data actualizării: Data publicării:
protest

La discuţiile cu şefii ASF s-a ajuns după ce transportatorii au cerut Guvernului un preţ clar de referinţă. Executivul le-a răspuns că este atribuţia ASF să calculeze tariful la care vor fi plafonte poliţele pentru 6 luni.

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF: „Am făcut şi o simulare care să ne ducă spre o ţintă. Ca exemplu, o ţintă la o autoutilitară de 16 tone clasa bonus malus B0 la 7.500 lei.”

Augustin Hagiu, preşedintele de onoare al FORT: „Este important să facem ca aceste tarife să nu rămână valabile doar pentru 6 luni.”

Negocierile s-au axat doar pe preţul RCA-ului la camioane, nu şi pentru autoturisme. Pe parcursul dicuţiilor, reprezentanţii transportatorilor s-au consultat cu cei adunaţi în Piaţa Victoriei. Odată parafată înţelegerea cu ASF, transporatorii au plecat din faţa Guvernului.

Augustin Hagiu, preşedintele de onoare al FORT: „Se pare că nu vom mai avea parte de jaf.”

A fost finalul unei zile grele pentru ambele părţi. 450 de maşini au umplut de dimineaţă platoul din faţa Guvernului. Prea puţine, după unii dintre participanţi. Două mari confederaţii au renunţat la protest miercuri, după adoptarea ordonanţei în Guvern.

„Puţini rău de tot, cred că mai bine a ieşit ăla (protestul n.r.) de săptămâna trecută”, se plânge un şofer.

„Suntem 17.000 de taxiuri şi aici nici 1.000 nu sunt”, adaugă altul.

În timpul protestului a avut loc şi un mic incident. Şoferii s-au îmbrâncit cu jandarmii în momentul în care au vrut să părăsească spaţiul delimitat pentru a lăsa lângă sediul Guvernului un sicriu care simboliza falimentul industriei de transporturi.

Patronul mi-a spus că dacă nu poate să mă mai ţină trebuie să-mi caut de muncă. Am familie, doi copii. Dacă trebuie să plec afară la muncă, ce familie mai e asta?”, spune unul dintre protestatari.

Proteste au fost şi în ţară. Şoferii au ieşit în stradă în Braşov, Arad, Suceava, Iaşi şi Alba.

Falimentăm cu totul. Nu avem profit, nu avem ce da salarii la muncitori pentru că avem de plătit RCA-uri multe”, spune unul dintre patronii care a protestat la Iaşi.

În urma protestelor, transportatorii au obţinut o scădere la jumătate a tarifelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri