Harghita: Parcul de aventură din Salina Praid, singurul din lume de acest fel, a fost închis

Data publicării:
club aventura

 

FOTO facebook

Gabriel Neculoiu, administratorul Club Aventura Brașov, care a amenajat parcul din salina Praid, a explicat, pentru Agerpres, că s-a primit o notificare, în urmă cu câteva zile, din partea conducerii Salrom, prin care au fost anunțați că s-a încheiat contractul și spațiul trebuie eliberat. Parcul de aventură a fost închis și ar trebui demontat în maxim 30 de zile, dar administratorii lor speră că situația se va schimba și că se va găsi o soluție de rezolvare a problemei.

Gabriel Neculoiu a punctat faptul că parcul a fost deschis în 2012, a existat un contract de închiriere până în 2015, care a fost prelungit "cu mare greutate" până în 2016, iar acum conducerea Salrom a hotărât ca spațiul să fie eliberat, fără să invoce nici un motiv.

Potrivit sursei citate, a existat tot timpul o colaborare foarte bună cu conducerea salinei Praid, dar decizia e luată la București și afectează, deopotrivă, pe toată lumea.

Acesta a ținut să adauge că numărul direct al turiștilor care au mers în parcul de a aventuri se ridică la aproximativ 30.000 pe an, la care se adaugă și cei care vin să privească sau să fie alături de temerarii care se cațără pe trasee.

Directorul general al salinei Praid, Seprodi Zoltan, a declarat pentru Agerpres că această situație este generată de un vid legislativ, care nu reglementează situația spațiilor rămase după exploatarea sării. În plus, Seprodi susține că s-a ales cu plângere penală din partea conducerii Salrom pentru că a închiriat până acum spațiile respective, chiar dacă acestea au adus bani în bugetul societății.

"Conform noului statut al Salrom nicio închiriere nu pot să semnez, doar pe bază de împuternicire. Salrom nu vrea să îmi dea împuternicire, fiindcă mi-au făcut și un dosar penal că am închiriat fără drept aceste terenuri. Vă spun, e foarte complicat. Juridic privind e foarte complicat. (...) Golurile subterane nu sunt reglementate prin lege, ceea ce rămâne după exploatare. În cazul petrolului și gazelor este reglementat, în minerit nu e", a explicat Seprodi Zoltan, care a spus că încearcă să găsească o soluție de rezolvare a acestei situații delicate și că va solicita și sprijinul ministrului Economiei.

Decizia de închidere a parcului de aventuri, dar și a altor puncte de atracție din salina Praid a nemulțumit turiștii, pe pagina de Facebook a Club Aventura Parc fiind postate zeci de mesaje în care clienții susțineau că vor renunța să viziteze acest important obiectiv turistic din Harghita.

În ultimii 4-5 ani, conducerea salinei Praid a făcut eforturi pentru ca în subteran să fie amenajate diferite puncte de atracție pentru turiști și pe pacienți, majoritatea fiind realizate în parteneriat cu firme private. În salină mai funcționează un cinema 3D, un magazin de suveniruri, loc de joacă pentru copii, toate având rolul de a face mai plăcută șederea celor care trebuie să petreacă în subteran câteva ore, la tratament.

În fiecare an, numărul turiștilor care vizitează salina Praid este tot mai mare, acesta fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din Harghita. Datele statistice arată că, în acest an, numărul de turiști este mai mare cu 35.000 față de anul trecut, respectiv a crescut de la 172.000 de persoane care au coborât în subteran în 2015, până la 15 iulie, la 207.330, în aceeași perioadă a acestui an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri