Hari Bucur, expert în securitate: „Dacă avionul a fost doborât, responsabilitatea revine Rusiei, pentru că de acolo au primit insurgenții tot echipamentul”

Data publicării:
captura avion epava

Problema este deosebit de gravă pentru că o comunitate internațională a recunoscut Ucrainei dreptul de a controla spațiul aerian în est și în Crimeea, deci Ucraina e responsabilă și de securitatea avioanelor. Când avionul acesta nu a ocolit zona de conflict înseamnă că s-au încrezut în autoritățile ucrainene. Exact aseară ucrainenii s-au plâns că un avion al lor a fost doborât de un avion rusesc, ceea ce înseamnă că ucrainenii spun că spațiul aerian e dificil, dar nu au făcut nimic pentru a realiza securitatea avioanelor internaționale”, a explicat el.

Hari Bucur a arătat că acesta este și unul din motivele pentru care președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a spus că probabil accidentul s-a produs din cauza unei agresiuni armate”.

Expertul în securitate a mai spus că, în zonă, traficul aerian este foarte mic, ceea ce demonstrează că multe compani aeriene au ales să nu survoleze zona.

„Dacă avionul a fost doborât, responsabilitatea revine Rusiei, pentru că de acolo au primit tot echipamentul, respectiv rachetele, lansatoarele și radarele și tot de acolo au primit un fel de aviz că pot să angajeze aceste armamente împotriva unei ținte ucrainene. Faptul că ambasadorul rus la Națiunile Unite s-a grăbit să spună că nu Rusia a doborât avionul, arata că scenariul cel mai probabil e că ar fi fost doborât de separatiști”, aq mai spus el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri