Hoții de lemne, tot mai violenți

Data publicării:
medic

Hoţii de lemne devin tot mai agresivi, iar paznicii pădurilor se declară neputincioşi în faţa lor. Un pădurar din Dolj se luptă să supravieţuiască pe un pat de spital, după ce aseară a încercat să ţină piept unor indivizi care tăiau, ilegal, lemn. Poliţia face o anchetă, dar şansele ca agresorii să fie opriţi sunt mici. Hoţii mai sunt cercetaţi în câteva dosare penale, dar niciunul nu a ajuns în faţa judecătorilor.

Dorel Dumitraşcu, unul dintre pădurarii din Daneţi, îşi făcea luni rondul când a văzut mai mulţi hoţi. Îi cunoştea. Îi mai întâlnise de patru ori în ultimele două săptămâni şi, de fiecare dată, le-a confiscat lemnul şi căruţele, dar asta nu i-a oprit. Şi dacă până acum au dat bir cu fugiţii, aseară hoţii l-au atacat.

Dorel Dumitraşcu, pădurar: Dădură cu țevile, cu sapa... I-am mai prins la lemne de câteva ori, le-am confiscat căruțele.

Înainte să fie bătut, omul apucase să-l sune pe şeful Asociaţiei proprietarilor de păduri din comună. După atac, a mai reuşit doar să apeleze 112.

Ştefan Cioablă, şeful Asociaţiei proprietarilor de păduri Daneţi: M-a sunat pădurarul care este la spital şi mi-a spus că este în pădure şi este ameninţat. Din acel moment i s-a oprit telefonul.

Între timp, pădurarul a intrat în comă. Omul va fi operat pe creier, între altele.

Cristina Geormăneanu, medic specialist urgenţă Spitalul Județean Craiova: Prezintă un traumatism cranio-cerebral, un traumatism facial, de coloană, prezintă contuzii toracice şi leziuni la nivelul membrului superior stîng.

În zona unde s-a produs atacul, furturile de lemne sunt la ordinea zilei, iar pădurarii ridică neputincioşi din umeri.

Iulian Cîrjaliu, brigadier Ocolul „Renaşterea Pădurii”, Mârşani: Suntem la mâna hoţilor. Hoţii sunt dotaţi, sunt mulţi... Nu avem armament, că nu avem posibilităţi.

Poliţia îi cunoaşte pe hoţi. Cercetaţi în mai multe dosare, pedepsele nu îi sperie. Pot sta la închisoare cel mult trei ani şi numai dacă sunt prinşi cu peste cinci metri cubi de lemn.

Alin Apostol, purtător de cuvânt IPJ Dolj: Doi dintre cei reclamaţi ca fiind agresori au fost sancţionaţi în urmă cu câteva săptămâni de poliţiştii doljeni.

În judeţul Dolj încă mai sunt 70 de mii de hectare de pădure, din care mai mult de o treime, în proprietate privată. Potrivit Gărzii Forestiere, în ultimii zece ani, zece mii de hectare de pădure au fost puse la pământ de hoţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri