Icoane pictate de Nicolae Tonitza, distruse de intemperii

Data publicării:
biserica

Biserica Sfântul Gheorghe a fost pictată la începutul anilor 1930 de Nicolae Tonitza. De aproape 40 de ani, nimeni nu s-a mai ocupat de repararea lăcaşului, iar ploile care s-au inflitrat prin pereţi şi fumul lumânărilor au afectat grav operele de artă. În urmă cu doi ani, Ministerul Culturii a dat 340.000 de lei, în două tranşe, dar banii nu au fost suficienţi, pentru că este vorba de o muncă extrem de migăloasă şi, evident, scump plătită.

„Ar mai fi nevoie de aproximativ un milion şi 450 de mii de lei ca să putem să aducem pictura la starea ei iniţială, aşa cum a lăsat-o Tonitza”, spune Iulian Lucian Săftescu, preot paroh.

Chiar şi aşa, sute de credincioşi vin la fiecare sărbătoare şi admiră picturile marelui artist.

Această biserică este cea mai frumoasă, prin arhitectură şi prin pictura care, iată, i se înnoieşte, de Nicolae Tonitza”, afirmă Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Din păcate, Ministerul Culturii a transmis că, deocamdată, nu are nici anul acesta bani pentru a plăti continuarea lucrărilor de restaurare. Biserica Sfântul Gheorghe are fonduri proprii de aproximativ 10.000 de lei, aşa că nu poate susţine singură o operaţiune atât de costisitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri