În cinci şcoli din Branicevo, copiii românilor din Serbia pot învăţa limba maternă

Data publicării:
serbia

De aproape o lună, copiii românilor din Serbia pot învăţa, la şcoală, limba maternă. Autorităţile de la Belgrad au adoptat acum 10 ani legea care permite acest lucru, dar în tot acest timp au făcut tot posibilul să împiedice punerea ei în aplicare. Abia acum au fost înfiinţate clase în cinci din cele 60 de şcoli din judeţul Branicevo.

Toţi cei 120 de copii înscrişi la cursurile de limba română, în 5 şcoli diferite, îl au ca profesor pe Traian Duban. Tânărul, care a făcut facultatea în România, la Timişoara, străbate în fiecare săptămână 200 de kilometri ca să ajungă la ore.

Efortul lui este acum posibil mai ales datorită lui Jiva Momirovic. În ultimii ani, acesta a bătut la uşile românilor din zonă şi s-a rugat de ei să-şi dea copiii la orele de română. Pentru ca directorii de şcoli să fie de acord cu înfiinţarea acesteor cursuri era nevoie de cel puţin 20 de solicitări venite din partea părinţilor. Iar după zeci de ani în care nu au avut voie nici măcar să spună, între ei, că sunt români, oamenii încă se tem.

„Vorbim româneşte, cântăm româneşti şi din asta m-am gândit, păi stai aşa, sunt român, să văd cum pot să ajut ceva pentru românii noştri”, spune Jiva Momirovic, lider al românilor din Serbia.

Deocamdată sunt puţini cei care au cerut ore de limba română în şolile copiilor lor. Dar este pentru prima dată când acest lucru se întâmplă în Serbia.

În regiunea Branicevo trăiesc, conform propiilor estimări, 70.000 de români. Mai puţin de 10 la sută dintre ei şi-au declarat oficial etnia.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri