Unioniștii și-au instalat corturile în centrul Capitalei

Data actualizării: Data publicării:
161022_manifestatie unionisti bucuresti 2016_17_INQUAM_Liviu_Florin_Albei_resize
Foto: Inquam Photos/Liviu Florin Albei

Un marş pentru unirea Republicii Moldova cu România s-a terminat urât sâmbătă la Bucureşti. Tinerii de peste Prut au vrut să forţeze cordonul făcut de jandarmi în apropiere de Guvern şi să depăşească zona permisă. S-au îmbrâncit cu forţele de ordine, iar cinci demonstranţi au fost luaţi pe sus de trupe şi duşi la audieri.

161022_manifestatie unionisti bucuresti 2016_17_INQUAM_Liviu_Florin_Albei_resize
Foto: Inquam Photos/Liviu Florin Albei

ACTUALIZAREPreședintele Platformei Unioniste „Acțiunea 2012”, George Simion, spune că va face plângere împotriva jandarmilor.

ACTUALIZARE - Unioniștii nu vor să plece din centrul Capitalei. Aproximativ 300 de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii, unde au fost aduse şi corturi. Manifestanţii în favoarea unirii României cu Republica Moldova şi-au anunţat intenţia de a sta în piaţă până când vor fi chemaţi la discuţii de premierul Dacian Cioloş.

Platforma Unionistă „Acţiunea 2012” cere premierului Dacian Cioloş şi liderilor PSD, PNL, PMP, ALDE şi USR să îşi asume unirea ca proiect de ţară, termenul fiind duminică, ora 14.00.

Ministrul de Interne, Dan Tudorache, a cerut un raport complet despre intervenția Jandarmeriei.


Un marş pentru unirea Republicii Moldova cu România s-a terminat urât sâmbătă la Bucureşti. Tinerii de peste Prut au vrut să forţeze cordonul făcut de jandarmi în apropiere de Guvern şi să depăşească zona permisă. S-au îmbrâncit cu forţele de ordine, iar cinci demonstranţi au fost luaţi pe sus de trupe şi duşi la audieri.

Cele două mii de persoane care au cerut unirea Basarabiei cu România au mărşăluit paşnic pe traseul Hanul lui Manuc, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei. Problemele au apărut lângă Guvern, când manifestanţii au vrut să revină în Piaţa Universităţii.

Printre cei reţinuţi este şi George Simion, liderul Platformei unioniste „Acţiunea 2012”. El a fost declarat de două ori persona non grata în Republica Moldova, dar interdicţia i-a fost ridicată de fiecare dată.

Manifestanţii susţin că n-au făcut nimic greşit.

Jandarmii spun însă altceva - mai mulţi manifestanţi ar fi încercat să se abată de la traseul autorizat.

Cei cinci manifestanţi ridicaţi de jandarmi au fost eliberaţi după ce poliţiştii i-au audiat şi amendat pe fiecare cu 3.000 de lei. Organizatorul demonstraţiei a explicat şi de la ce ar fi pornit conflictul.

Mai mulţi politicieni au mers să se intereseze la Poliţie de soarta celor reţinuţi: printre ei, Eugen Tomac de la Mişcarea Populară, Aurelian Pavelescu de la ţărănişti şi Sebastian Ghiţă de la România Unită.

Citiți și: Dispută între G. Firea și A. Gorghiu după marșul unionist


ACTUALIZARE 18:00 - Politicienii Eugen Tomac și Sebastian Ghiță au ajuns la Secția 4 de Poliție, unde au fost duși cei 5 protestatari reținuți.

ACTUALIZARE 16:35 - Mihai Vornicu, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei a afirmat: „Vă pot confirma faptul că conform protocolului semnat la Primăria Capitalei, acetuia aveau un marș cu deplasare din zona Piața Unirii către Piața Victoriei, unde aici, la final, trebuia să se desfășoare un protest. Se pare că o parte dintre aceștia, de care organizatorul s-a dezis, a intenționat să intre pe Calea Victoriei, iar în acel moment colegii mei aflați în cordonul de ordine și siguranță publică i-au oprit. În urma acestui minor incident, cinci persoane au fost extrase și conduse la secția de poliție pentru a fi legitimate și pentru a se lua măsurile legale.(...) Nu pot confirma dacă la postul de poliție se află într-adevăr unul dintre organizatori: știu că doar cinci persoane au fost duse acolo.”

ACTUALIZARE 16:30 - Alina Ieremciuc, organizatorul evenimentului platforma Unionistă Actiunea 2012, a declarat pentru Digi24: „Noi suntem într-un miting pașnic, am urmărit traseul autorizat. (...) Aici e generația pe care Cioloș o așteaptă ca să facă unirea. Noi suntem aici generația tânără care vrea unirea. Nu înțelegem de ce suntem opriți când avem un proiect atât de frumos și demn pentru țara noastră.”

ACTUALIZARE 16: 15 -Problema a venit de la faptul că demonstranții ar fi parcurs un traseu care nu era conform cu autorizația.

Sunt câțiva lideri care se ceartă cu forțele de ordine, mai mulți tineri strigă „Unire”și „Piața Universității”.


ACTUALIZARE 16:00 -Incidente la marșul unioniștilor din Capitală, la care participă mii de tineri din Republica Moldova.

Peste 200 de jandarmi au creat un lanț uman în jurul protestatarilor. Cel puțin trei persoane au fost reținute.

Piața Victoriei este blocată de cei strânși la miting.

Ei cer unirea Basarabiei cu România, şi spun că aceasta ar trebui înfăptuită cât mai curând, pentru că presiunile Rusiei cresc de la o zi la alta. 


Demonstrația a început la ora 15:00 si participă peste 2.000 de persoane atât din Republica Moldova, cât și din România la acest marș al unirii.

Vorbim despre un țel comun al celor strânși, de unire a Republicii Moldova cu România care se va realiza într-un fel sau altul. Ei vor sa aducă în fața politicenilor această problemă a unirii, o discuție veche pentru care acești oameni au mai ieșit în stradă.

Conform unor relatări de la fața locului, uni tineri au spus că presiunea rusească îi împinge tot mai mult spre acest gând al unirii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri