Indemnizații electorale pentru artiști. Nimeni din Guvern nu-și asumă proiectul

Data publicării:
lei ron bani mediafax foto octav ganea

Nimeni, din partea Guvernului, nu îşi atribuie proiectul de care vor beneficia 3.000 de artişti, academicieni şi sportivi.

„Am ajuns la concluzia, acum o lună de zile, că vom fi inițiatori, dar proiectul a fost redactat la Ministerul Dezvoltării Regionale, a spus Kelemen Hunor, ministrul Culturii.

Întrebat care este legătura dintre ministerul pe care îl conduce și indemnizațiile speciale pentru artiști, Liviu Dragnea a răspuns: „Nici eu nu înțeleg și nici n-am auzit de afirmața asta. Nu este în atribuțiile noastre. Propunerea a venit de la Ministerul Culturii”.

În 2009, Guvernul Boc a suspendat drepturile speciale ale artiştilor, academicienilor şi sportivilor, din cauza crizei economice. Acum, toţi vor primi indemnizaţii mai mari, indexate cu rata inflaţiei. Repunerea în drepturi vine după ce mai mulţi artişti au trimis premierului un memoriu. Printre cei care l-au semnat sunt Florin Piersic şi Sebastian Papaiani. Numai că efortul bugetar total pentru noua măsură rămâne un mister. Cifrele comunicate de miniştrii implicaţi nu coincid.

„Va fi, în 2014, două milioane de lei, iar în 2015, 8,122 milioane lei”, spune Liviu Dragnea.

„În ce privește zona artistică, nu mă refer eu la sportivi și academicieni, 752 de persoane care au această indemnizație de merit. În acest an acest lucru înseamnă în plus 2,7 milioane de lei și anul viitor, înca 8,7 milioane de lei”, spune, în schimb, ministrul Culturii.

Executivul a decis, pe de altă parte, să mai cumpere microbuze pentru elevi. 751 mai exact, în valoare de 105 milioane de lei. Asta după ce, în ultimele trei luni, premierul Victor Ponta a împărţit personal 600 de microbuze primarilor din toată ţara.

Guvernul a găsit bani şi pentru salvamari. Aceştia vor fi plătiţi de la bugetul de stat şi nu de la bugetele autorităţilor locale, ca până acum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri