Infringement împotriva României pe tema combaterii abuzului sexual asupra copiilor

Data publicării:
cladire comisia europeana -GettyImages - 9 iulie 15 2

Foto: Gulliver / GettyImages

În comunicatul Comisiei Europeme se arată îngrijorarea față de faptul că „Grecia, Spania, Italia, Malta, Portugalia şi România nu au comunicat toate măsurile naţionale adoptate pentru a asigura punerea în aplicare completă a Directivei privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor, a exploatării sexuale a acestora şi a pornografiei infantile. (...) Textul legislativ stabileşte un nivel minim pentru sancţiunile penale şi include dispoziţii menite să combată abuzul sexual asupra copiilor pe internet şi turismul sexual cu implicarea copiilor. În plus, el are rolul de a împiedica persoanele condamnate pentru abuzuri sexuale asupra copiilor să exercite activităţi profesionale care implică un contact regulat cu copii.

Măsurile prevăzute de această directivă ar fi trebuit să fie puse în aplicare până la 18 decembrie 2013. În ciuda scrisorilor de punere în întârziere - prima etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor - trimise în ianuarie 2014 celor şase ţări, fie nu au notificat încă CE toate măsurile naţionale luate pentru a asigura punerea în aplicare completă a acestei directive, fie nu au adoptat încă legislaţia necesară pentru respectarea tuturor dispoziţiilor directivei.

Prin urmare, Comisia a decis joi să trimită aviz acestor state. Acestea au la dispoziţie două luni pentru a anunța Comisiei toate măsurile luate pentru a asigura punerea în aplicare completă a directivei, inclusiv pentru a alinia legislaţia naţională la legislaţia UE. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la aceste ţări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri