INTERVIU. România, exemplu pentru alte țări

Data publicării:
sorin ducaru captura

Jens Stoltenberg vorbeşte în alte ţări ale Alianţei despre acest angajament al României, a dezvăluit Sorin Ducaru, asistent al secretarului general. Într-un interviu acordat Digi24, oficialul român cu cea mai înaltă funcţie în NATO a vorbit şi despre noile strategii de securitate ale Alianţei, dar şi despre susţinerea Republicii Moldova.

Pactul forțelor politice din România realizat la inițiativa președintelui României, de a atinge 2 la sută din PIB și de a menține acest nivel de investiții în securitate a avut un impact puternic. Secretarul general l-a salutat și îl folosește drept exemplu în vizitele bilaterale. E necesar un angajament pe termen lung, securitatea nu e un dar oferit în condiții de gratuitate”, a declarat Sorin Ducaru.

Potrivit oficialului român, trebuie salutată decizia NATO de a ajuta Republica Moldova să-şi reformeze armata.

Aș semnala faptul că Moldova este un partener important și valoros pentru Alianță, faptul că Moldova devine una din țările care va face parte din această inițiativă privind dezvoltarea capacității de apărare este un pas extrem de important”, spune Sorin Ducaru.

În acelaşi timp, asistentul secretarului general al NATO atrage atenţia asupra ameninţărilor care vin din partea Federaţiei Ruse.

Observăm afirmarea unui arc de criză pornind de la estul Alianței și aici în special, prin criza ucraineană, prin activitatea militară și prin eforturile militare de modernizare fără precedent ale Federației Ruse, iar în sud e amenințarea de tip terorist, dar la o scară nemaiăntâlnită, amenințarea ISIS. În acest context, Alianța trece prin perioada cea mai importantă de adaptare și consolidare a elementelor de apărare colectivă”, a punctat Sorin Ducaru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri