Ion Iliescu: Ar fi util să avem şi acum societate civilă activă, vie, puternică, precum cea din anii ’90

Data publicării:
ion iliescu voteaza 90 -143769-Mediafax Foto-Emanuel Parvu

Potrivit fostului preşedinte al României, „societatea românească se află, încă, în faţa unor probleme care necesită acţiunea conjugată a tuturor forţelor şi instituţiilor, pentru o soluţionare democratică, în interesul tuturor cetăţenilor”, scrie Mediafax.

Ion Iliescu a arătat că perioada de după Revoluţia din 1989 trebuie „judecată în condiţiile de atunci şi nu în condiţiile de acum”.

„În câteva puncte, printre care şi participarea cetăţenilor la viaţa publică, lucrurile stăteau parcă ceva mai bine atunci, decât acum. Democraţia nu are sens fără participarea cetăţenilor, ea nu se rezumă la votul ritualic, din patru în patru ani. Deşi nu ne-a fost uşor atunci, trebuie să recunosc faptul că ar fi util să avem şi acum o societate civilă activă, vie, puternică, precum cea din anii '90”, a ţinut să precizeze Iliescu.

Fostul preşedinte al României a adus un „pios omagiu tuturor celor care s-au sacrificat pentru democraţie şi libertate, şi care s-au opus oricărei forme de totalitarism, fie că a fost vorba de fascism, nazism sau stalisnim”.

„Printre ei au fost şi oameni de stânga şi de dreapta, şi muncitori, şi intelectuali, şi credincioşi şi atei, au servit propriilor lor conştiinţe şi ideilor binelui public. Avem obligaţia să nu îi uităm şi să facem astfel încât să nu mai fie nevoie de alte sacrificii”, a mai spus Iliescu.

Ion Iliescu s-a referit şi la Legea 341/2004, denumită Legea recunoştinţei, precizând că este o întârziere a măsurilor necesare, dar că sunt premise ca de la 1 ianuarie 2015 ea să intre în aplicare, pentru că răspunde nevoilor reale ale unor oameni care au suferit şi suferă încă.

Citiți și:
Ion Iliescu, despre pierderea alegerilor: „Ponta e primul responsabil, dar nu numai”. Sunt posibile alegeri anticipate

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri