Ion Iliescu, la moartea lui Ion Besoiu: „Pierd un bun prieten”

Data actualizării: Data publicării:
170116_ILIESCU_PG_01_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul președinte Ion Iliescu scrie că a primit „cu mare tristețe” vestea morții actorului Ion Besoiu. Într-o postare pe blogul său, Ion Iliescu vorbește despre „unul dintre cei mai iubiți și mai cunoscuți actori ai unei generații de artiști ai cuvântului și imaginii care au făcut cunoscută arta interpretativă românească în lume”.

170116_ILIESCU_PG_01_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alături de colegii săi a făcut un mare dar poporului român: cel al iubirii de teatru. A trăit pentru teatru, prin personajele sale, pe care le-a iubit și cărora le-a dat o parte din sufletul său generos și iubitor de oameni”, scrie Ion Iliescu.

Sibian, și-a făcut studiile teatrale în orașul natal și a fost prezent timp de 16 ani pe scena teatrului „Am fost prieteni. Ne-am cunoscut în 1948, în vremea când activam amândoi în Uniunea Asociațiilor Elevilor din România, UAER. O organizație din care au făcut parte mulți intelectuali și artiști cunoscuți în cea de-a doua jumătate a secolului trecut, care au influențat viața culturală a României.

A fost un om cald, deschis, cu o impresionantă cultură, cu rigoare ”nemțească” și o sete de cunoaștere impresionantă. Personalitatea sa s-a reflectat și în felul în care și-a conceput și interpretat personajele. Deși cinematograful l-a făcut cunoscut celor mai mulți dintre români, succesul în cinematografie este rezultatul muncii extrem de serioase din teatru. Și asta îl face un exemplu pentru oricine alegea această meserie grea, care implică multe sacrificii”, scrie fostul președinte.

Îmi vor lipsi discuțiile pe care le aveam cu el în triștii și dramaticii ani 80 ai secolului trecut, când teatrul era, alături de carte, printre puținele refugii luminoase pentru români. Era un optimist de felul său, și credea în vremuri mai bune, în rolul artei, acela de a deschide mintea oamenilor, de a-i face mai buni. Prin dispariția sa, teatrul românesc pierde un mare actor, și eu pierd un bun și respectat prieten. Dumnezeu să-l odihnească!”, a mai spus fostul președinte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri