Ion Iliescu, pentru „Der Spiegel”: Am aprobat un sediu CIA în România

Data publicării:
ion iliescu interviu impartial

FOTO: Digi24

„Der Spiegel” comentează că fostul preşedinte român este „al doilea şef de stat care recunoaşte existenţa centrelor secrete de detenţie ale CIA după fostul preşedinte polonez Alexander Kwasniewski”.

În interviul acordat jurnalistului Keno Verseck, Ion Iliescu a povestit că în perioada de la sfârşitul anului 2002 – începutul lui 2003 „aliaţii noştri americani ne-au rugat să le punem la dispoziţie un sediu”. În calitate de şef de stat la acea vreme, Iliescu a aprobat cererea în principiu. De detalii s-ar fi ocupat fostul şef al administraţiei prezidenţiale şi consilier pe securitate naţională Ioan Talpeş, afirmă Der Spiegel.

Ion Iliescu, scrie revista, vorbeşte însă numai despre un „sediu”. Că acolo ar fi funcţionat o închisoare secretă nu ştia, conform spuselor sale. „Era vorba despre un gest de bunăvoinţă în perioada de dinaintea aderării noastre la NATO”, a declarat fostul preşedinte pentru Der Spiegel, scrie Hotnews.

Noi nu ne-am amestecat în activităţile lor de acolo. Mie, ca şef de stat, mi s-a părut o chestiune minoră. Eram aliaţi, luptam împreună în Afganistan şi Orientul Mijlociu, aşa că nu am mers în detaliu în ceea ce priveşte cererea unui aliat de a avea un sediu în România”, a declarat Ion Iliescu.

Europarlamentarul Norica Nicolai, care a condus în urmă cu câţiva ani comisia parlamentară care a anchetat scandalul închisorilor ilegale CIA din România, spune că declaraţiile fostului preşedinte nu contrazic poziţia oficială a statului. România a negat că pe teritoriul său ar fi funcţionat astfel de închisori.

„În ce priveşte colaborarea cu serviciul de informaţii externe, CIA a avut o condiţie privilegiată. Sunt convinsă că a existat un sediu pus la dispoziţia rezidenţei CIA pentru România, dar nu sunt convinsă că a folosit şi pentru celebrele transferuri sau pentru o închisoare CIA. Cred că va trebui clarificată această chestiune a dubiului care există cu privire la închisorile CIA pe teritoriul României şi asta nu poate fi clarificată decât printr-o anchetă judiciară care are la îndemână toate mijloacele procedurale pentru a investiga în mod adecvat, serios şi temeinic existenţa unor centre de detenţie CIA pe teritoriul României”, a declarat Norica Nicolai într-o intervenție telefonică la Digi24.

Citiți și:

Parlamentul European reîncepe ancheta privind operațiunile CIA în statele membre UE
Scandalul închisorilor CIA. Primele dezvăluiri că România ar fi găzduit închisori secrete au fost făcute în 2005

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri