ISTORICUL ACCIDENTELOR ÎN CARE AU FOST IMPLICATE ELICOPTERE MILITARE ÎN ULTIMII 10 ANI

Data publicării:
iar330socat- fortele aeriene

7 martie 2013 – Berești-Bistrița, județul Bacău. Două persoane au murit şi trei au fost rănite după ce un elicopter militar s-a prăbuşit pe 7 martie 2013 în localitatea Bereşti-Bistriţa din judeţul Bacău, la o distanţă de aproximativ o jumătate de kilometru de drumul naţional.

5 iulie 2012 - Poșta Câlnău, Buzau. Un elicopter militar de antrenament, de tip tip IAR 316 B, aparţinând Bazei Bobocu s-a prăbuşit lângă Buzău, în uma accidentului patru militari pierzându-și viața.

26 Iulie 2010 - Un un elicopter israelian de transport tip CH-53 care participa la exercițiul comun aerian româno-israelian BLUE SKY 2010 a pierdut legătura și s-a prăbușit în munții Bucegi. La bord se aflau șapte militari: un român și șase israelieni.

19 iunie 2008 - un elicopter de tip IAR-316B Alouette al SRI a aterizat de urgenţă şi a fost cuprins de flăcări la baza Grădiştea, în judeţul Giurgiu. La bordul elicopterului se aflau 2 membri ai echipajului şi un luptător antitero.

7 noiembrie 2007 - Un elicopter IAR 330 Puma, cu trei oameni la bord, s-a prăbușit la Ungheni, în județul Argeș. De îndată ce a atins solul, elicopterul a explodat, iar cei doi piloți și maistrul militar, care făceau un zbor de instrucție pe timp de noapte, au murit.

23 decembrie 2006 - Elicopterul EC 135 al SMURD Târgu Mureş, care avea la bord un pilot, un navigator şi un echipaj medical, în drum spre o intervenţie către Vatra Dornei, s-a prăbuşit în judeţul Bistriţa-Năsăud. Accidentul s-a soldat cu rănirea celor patru persoane aflate la bordul elicopterului.

24 octombrie 2006 - Un elicopter IAR 330 PUMA al Forțelor Aeriene Romane, cu trei oameni la bord s-a prăbusit într-un lac din Golești, la numai câțiva kilometri de Pitești din cauza unei erori de pilotaj.

9 ianuarie 2006 - Un elicopter tip Eurocopter EC 135, aparţinând Unităţii Speciale de Aviaţie a MAI, s-a prăbuşit la 1,5 km de Aeroportul Moldova din Iaşi, în timpul efectuării unui zbor de verificare. Elicopterul a pierdut legătura cu turnul de control imediat după decolare.

Deoarece în urma impactului la bordul elicopterului EC 135 nu a izbucnit niciun incendiu, cutia neagră nu a fost afectată. Cele patru persoane aflate la bord – doi piloţi, un medic şi un asistent medical din cadrul SMURD Iaşi – şi-au pierdut viaţa.

9 ianuarie 2004 - un elicopter IAR 316 B (Alouette) s-a prăbuşit în zona localităţii Poşta Câlnău din judeţul Buzău. Aeronava, care aparţinea Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc, executa o misiune de cercetare meteo în raionul de zbor al unităţii. Accidentul a avut drept cauză înrăutăţirea bruscă a condiţiilor meteorologice, determinată de formarea intermitentă şi deplasarea rapidă a bancurilor de ceaţă din zonă, ceea ce a generat scăderea vizibilităţii. Elicopterul a fost distrus complet în accident, iar cei trei membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri