Istoricul scandalurilor de corupţie la APIA

Data publicării:
apia 2

Directorul general al APIA, Aurel Pană, a fost arestat anul trecut pentru mită şi trafic de influenţă. Procurorii spun că a încasat 1,2 milioane de euro de la un om de afaceri din Constanţa, pentru a-i atribui un contract cu fonduri europene. L-ar fi ajutat să primească banii Mugur Voinea, un om de afaceri şi membru al Partidului Conservator, care a fost şi el arestat. Anchetatorii spun că, pentru a-i determina pe afacerişti să-i dea mita, Aurel Pană se lăuda că are sprijinul ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

Probleme au fost şi în teritoriu. La începutul anului, fostul director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Satu Mare, Viorel Pintea, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că ar fi luat mită de la fermieri. Viorel Pintea a fost prins în flagrant când primea 3.000 de euro pentru a nu dispune controale la culturile de viţă-de-vie ale unui fermier care luase fonduri europene.

Un alt director prins în flagrant în timp ce lua mită este Sergiu Drăgancea, fostul şef al APIA Dolj. La finalul anului 2011, Sergiu Drăgancea a fost condamnat la patru ani de închisoare, după ce procurorii l-au surprins în timp ce lua 10.000 de euro de la un om de afaceri, pentru a-i asigura protecţia în cazul unor eventuale controale.

Şi directorul executiv al instituţiei din Gorj, Delia Petrescu, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru că şi-a ajutat tatăl să obţină ilegal fonduri europene, deşi acesta nu era fermier. Alături de ea, a fost trimis în judecată şi consilierul care ar fi falsificat unele semnături şi date din dosar. Deferit justiţiei a fost şi fostul director al APIA Caraş-Severin, Romică Pavel Anculia, pentru complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă. Alături de el, dar în dosare separate, sunt judecaţi mai mulţi edili din judeţ pentru că ar fi fraudat fonduri europene.

Un alt caz răsunător este cel din primăvara lui 2009, când ministrul Agriculturii de atunci, Ilie Sârbu, a demis 60 de directori ai Agenţiei din toată ţara, pentru că nu a fost respectat termenul de începere a plăţilor la hectar către fermieri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri