Judeţul Iaşi are peste 1.000 de kilometri de drum. Doar doi sunt protejaţi cu perdele forestiere

Data publicării:
iarna crop

În fiecare iarnă, cele mai mari probleme în judeţul Galaţi sunt drumul Drumul Judeţean 251, între localităţile Schela şi Slobozia Conachi. Pentru a preveni blocajele, pe o lungime de jumătate de kilometru au fost montate anul trecut parazăpezi.

Ioan Neculau, primar Slobozia Conachi: „Era zăpada până la 2 metri. Este zona cea mai vulnerabilă, se crea un dop care obtura circulaţia şi totul se oprea aici”.

Rezultatele au fost spectaculoase.

Vasile Lepădatu, şofer buldoexcavator: „Înainte făceam o pârtie cât era utilajul de mare, deci nu se mai vedea nici în dreapa nici în stânga”.

Anul trecut au fost cumpăraţi 3.000 de metri de panouri, dar nu sunt de ajuns.

Peste 70 la sută din drumurile judeţene din Galaţi sunt în zona de câmp şi deci vulnerabile în faţa viscolului. Doar 6 km din totalul de 800 km de drumuri sunt protejate cu parazăpezi.

Judeţul Iaşi are peste o mie de kilometri de drum, din care doar doi sunt protejaţi de perdele forestiere. Autorităţile locale dau vina pe proprietarii de terenuri agricole care nu vor să le fie folosite suprafeţe mari de teren pentru o perioadă foarte lungă de timp. Ce-i drept, nici legislaţia nu este completă, pentru că oamenii nu pot fi despăgubiţi.

Primarul comunei Gorban din Iaşi a reuşit să planteze copăcei doar pe terenul care aparţine primăriei. Localnicii care au terenuri la drum au refuzat să li se planteze şi lor arbuşti.

Autorităţile au încercat să îi convingă pe proprietari, dar degeaba.

Daniel Minciună, directorul Direcţiei de Administrare a Drumurilor Judeţene Iaşi: „Principala cauză este reticenţa proprietarilor de a ne ceda anumite suprafeţe de teren pentru a împăduri aceste perdele forestiere. Nu reuşim să-i convingem”.

Dănuţ Rotaru, primarul comunei Gorban: „Le explicăm că nu le luăm terenul. Practic, îl luăm în folosinţă, plantăm pe el. Ei or să fie proprietari peste lemnul care o să fie peste 30 de ani folosibil”.

Perdelele forestiere trebuie plantate la o distanţă de cinci metri de marginea drumului şi au scopul de a opri zăpada viscolită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri