Kievul aprobă un plan de patrulare comună la frontiera cu România, Moldova și alte trei state UE

Data publicării:
STEAG UCRAINA

Potrivit agenţiei, rezoluţia cu numărul 695 din 8 iulie a fost postată pe site-ul Cabinetului de Miniştri. Planul prevede îndeplinirea a 201 acorduri internaţionale încheiate de Guvernul ucrainean cu guvernele României, Slovaciei şi Ungariei privind cooperarea în domeniul controlului persoanelor, bunurilor şi transporturilor la trecerea frontierelor comune.

Republicii Moldova i s-a oferit posibilitatea de a se angaja în negocieri în vederea aprobării unui proiect de lege al unui nou acord între cele două state cu privire la controlul persoanelor, bunurilor şi transporturilor la trecerea frontierei comune cu Ucraina.

Serviciul grănicerilor şi Ministerul de Externe ucrainene sunt însărcinate să asigure implicarea cu asistenţă tehnică din partea FRONTEX, Grupului UE de Susţinere a Ucrainei, Misiunii consultative civile UE pentru reformarea sectorului securităţii ucrainene (EUAM Ukraine) şi Misiunii UE de asistenţă frontalieră pentru Republica Moldova şi Ucraina (EUBAM).

De asemenea, potrivit planului, Kievul urmează să semneze cu Guvernul României un acord cu privire la patrularea comună a frontierelor celor două state.

În document sunt recomandate atât îmbunătăţirea misiunilor comune de patrulare la frontiere cu grănicerii din Polonia, Slovacia, Ungaria şi Republica Moldova - prin inspecţii comune la frontieră cu ajutorul unor dipozitive tehnice, cât şi stagii de formare comună.

Planul oferă totodată precizări cu privire la funcţionarea punctelor de contact de la frontiera dintre Ucraina şi Republica Moldova, la schimbul de informaţii statistice şi analitice între Ucraina şi România cu privire la frontiera dintre cele două state şi semnarea protocoalelor respective.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri