Klaus Iohannis a eliberat din funcţie alţi cinci grei din Ministerul de Interne. Scandalurile în care au fost implicaţi

Data publicării:
iohannis FB cotroceni

 

Klaus Iohannis a semnat decretele privind încetarea raporturilor de serviciu cu MAI ale fostului şef al Poliţiei Capitalei Lucian Guran şi ale foştilor şefi ai inspectoratelor de poliţie judeţene Alba, Mureş şi Vâlcea, chestorii Ioan Nicolae Căbulea, Valentin Pescari, respectiv Ion Stoica.

Chestorul Lucian Guran se afla la conducerea Poliţiei Capitalei în perioada în care a fost pus în executare mandatul de doi ani de închisoare primit de Adrian Năstase în dosarul "Trofeul calităţii".

La acea dată, el a fost audiat ca martor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în dosarul în care medicul Şerban Brădişteanu era acuzat de favorizarea fostului premier.

În 6 februarie 2015, Klaus Iohannis l-a decorat cu Ordinul 'Bărbăție și Credință' în grad de Comandor, cu însemn pentru civili.

Fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mureş, chestor Valentin Pescari, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de luare de mită în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA, la data de 4 octombrie 2011, chestorul Valentin Pescari, inspector șef al IJP Mureș, i-a pretins lui Teodor Giurgea ca, în calitate de director general al Administrației Bazinale de Apă Mureș, să trimită 30 de autobasculante de câte 30 de tone cu pământ rezultat din decolmatarea unui pârâu, în vederea amenajării unei parcele de teren care aparținea chestorului de poliție.

Pământul urma apoi să fie nivelat cu un buldozer, tot pe cheltuiala Administrației Bazinale de Apă Mureș.

Anchetatorii susțin că pretinderea a fost făcută pentru ca, în schimb, Valentin Pescari, în virtutea atribuțiilor sale de serviciu, să dispună mutarea unei rude a lui Teodor Giurgea, lucrător al IJP Mureș, la un alt serviciu din cadrul IJP Mureș.

La data de 26 octombrie 2011, Valentin Pescari i-a mai pretins lui Teodor Giurgea repararea, pe cheltuiala Administrației Bazinale de Apă Mureș, a unui autovehicul aparținând IJP Mureș.

Anterior, chestorul Valentin Pescari dispusese transferarea rudei lui Teodor Giurgea și se angajase față de acesta din urmă că o va muta din nou, la un alt compartiment, potrivit aptitudinilor sale.

Ioan Nicolae Căbulea, chestor principal de poliţie, a fost urmărit penal în 2012 într-un dosar legat de listele electorale utilizate la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Procurorii susţineau la acel moment că secretarul de stat Ioan Nicolae Căbulea, şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din MAI, ar fi dispus ca şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, chestorul Manoloiu Constantin, să întocmeasca actul oficial transmis către Curtea Constituţională conform căruia MAI nu-şi poate "asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise in listele electorale permanente". La acel moment, Parchetul General era condus de Daniel Morar.

Dosarul a fost clasat.

În 6 februarie 2015 el a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul "Bărbăţie şi Credinţă" în grad de Ofiţer.

Ion Stoica a fost inspector şef în Argeş, Olt şi Vâlcea, iar în 2009 - secretar general al Internelor.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, şi decretul privind trecerea în rezervă a generalului de brigadă - cu o stea Eugen Meran din MAI.

Citiţi şi

Klaus Iohannis a eliberat din funcție patru nume grele din Poliție

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri