Klaus Iohannis, la Alba Iulia: „Oamenii politici au datoria de a privi, în primul rând, spre obiectivele naționale”

Data publicării:
iohannis

FOTO Klaus Iohannis - Facebook

ACTUALIZARE 12.45. „Suntem, azi, o națiune de cetățeni care a arătat, în fața întregii lumi, că prețuiește valorile democrației, că are curaj și că își dorește o schimbare. Ca președinte al României, îmi propun să redescoperim împreună ideea de unitate națională. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă asumarea unor obiective naționale”, a spus Klaus Iohannis, la Alba Iulia.  

Fotografiile au fost postate pe pagina de Facebook Alba Iulia - orasul meu

Președintele a enumerat, în acest context, reformarea instituțiilor publice, reducerea decalajelor dintre regiuni, conectarea la Europa prin infrastructură.

Pentru atingerea obiectivelor „e nevoie de redecoperirea încrederii”, a mai spus președintele ales.

Națiunea română va fi puternică prin unitatea ea, va fi puternică prin refacerea încrederii. Partidele politice vor trebui să înțeleagă că au datoria de a-și reprezenta națiunea de cetățeni. Oamenii politici vor trebui să înțeleagă că, indiferent de cum au făcut lucrurile în trecut, de acum înainte au datoria de a privi, în primul rând, spre obiectivele naționale”, a mai spus Klaus Iohannis.  

ACTUALIZARE 11.48. Preşedintele ales Klaus Iohannis a ajuns, luni la prânz, la Alba Iulia, fiind întâmpinat de un grup de localnici îmbrăcaţi în costume populare, care l-au servit cu pâine, sare şi pălincă tradiţională, iar cei prezenți la manifestările de Ziua Națională l-au aplaudat.

Preşedintele ales, care purta la gât un fular tricolor, a primit din partea unei ştafete a veteranilor un steag tricolor, pe care l-a înmânat directorului Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, informează Mediafax.

Ulterior, K. Iohannis a depus o coroană de flori la bustul Regelui Ferdinand din faţa Catedralei Reîntregirii, apoi a trecut prin mulţime, oprindu-se de mai multe ori pentru a saluta oamenii care îi stigau "La mulţi ani, domnule preşedinte!".

Președintele ales asistă, astăzi, alături de autorităţile locale, la slujba Te Deum oficiată pe un podium în faţa Catedralei Reîntregirii, de un sobor de ierarhi şi preoţi.  


 La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate (acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea), scrie Mediafax. 

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, este aşteptat la Alba Iulia, în 1 Decembrie, autorităţile locale anunţând că au pregătit de Ziua Naţională un program variat pe durata a trei zile, care va cuprinde, printre altele, o paradă militară, concerte, spectacole de lasere şi focuri de artificii.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer, a declarat, marţi, că manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale a României se vor desfăşura şi în acest an sub genericul "Festival de România" şi vor debuta sâmbătă, când va fi deschis Parcul Sărbătorilor de Iarnă amenajat în cetatea din municipiu.

Mihai Coşer a spus că manifestările vor culmina în 1 Decembrie, când vor avea loc festivităţile tradiţionale, dar şi o paradă militară, o defilare cu steaguri de mari dimensiuni, concerte, focuri de artificii şi spectacole de lasere.

VIDEO. Klaus Iohannis a cântat imnul României

Potrivit acestuia, Alba Iulia va găzdui în preajma zilei de 1 Decembrie şi Congresul Spiritualităţii Româneşti, care îi reuneşte pe reprezentanţii comunităţilor româneşti din Diaspora.

"În mod firesc, şi în acest an vom avea parte de tot festivismul angajant şi sobru care comprimă în câteva episoade o întreagă istorie. Te Deum, paradă militară, depuneri de coroane, tot ceea ce exprimă respectul pentru ceea ce ne-au făgăduit şi au împlinit înaintaşii. Suntem din nou gazde primitoare pentru acei români care au conturată în inimă România şi care, într-o atmosferă de reculegere şi pietate, se întâlnesc an de an la Congresul Spiritualităţii Româneşti. Sărbătoarea din acest an cuprinde în program şi un eveniment excepţional, un concert simfonic susţinut de Filarmonica de Stat a Republicii Moldova din Chişinău, un dar nepreţuit de la oraşul înfrăţit cu Alba Iulia", a spus Mihai Coşer.

De asemenea, organizatorii au pregătit în 1 Decembrie şi concerte în aer liber cu Iris, Delia sau Andra. Printre invitaţii care ar urma să petreacă în acest an Ziua Naţională a României la Alba Iulia se află şi preşedinte ales, Klaus Iohannis.

Purtătorul de cuvânt al PNL Alba, Adrian Simion, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că Iohannis ar urma să participe la festivităţile solemne din prima parte a zilei de 1 Decembrie, precum şi la slujba Te Deum, oficiată în curtea Catedralei Reîntregirii. Adrian Simion a spus că prezenţa lui Klaus Iohannis la Alba Iulia este "sigură 99%", iar programul oficial va fi anunţat în zilele următoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri