Klaus Iohannis: Lupta anticorupţie trebuie să continue. Legea trebuie să se aplice la fel pentru fiecare

Data publicării:
iohannis la ue

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, un mesaj la lansarea Raportului de Competitivitate elaborat de Camera de Comerţ Americană în România, prezentat de către consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

Şeful statului arată că dezvoltarea economică nu poate exista fără piaţă şi libertate economică, fără proprietate privată şi antreprenoriat, care sunt adevăratele baze ale prosperităţii economice.

Tocmai de aceea este esenţial să înţelegem importanţa acestor beneficii, care au fost dobândite, prin sacrificii atât de mari, acum mai bine de 25 de ani, la momentul Revoluţiei române din decembrie 1989. Cei care au luptat atunci pentru libertate au avut vise şi speranţe, pe care noi, acum, avem datoria de a le duce mai departe. Schimbarea României prin performanţă economică şi competitivitate poate fi cel mai bun proiect de ţară de după tranziţie şi după aderarea europeană. Avem puterea şi este momentul ca România să facă pasul dincolo de standardele minimale, ale economiei de piaţă funcţionale. Este timpul să devenim o economie de piaţă consolidată, cu puternice repere de dezvoltare pe termen lung”, consideră Klaus Iohannis.

În opinia sa, România are nevoie de dezvoltarea unui sector privat puternic, autonom faţă de stat şi de puterile politice, ceea ce va consolida o clasă de mijloc solidă, ca vector al stabilităţii şi progresului.

Preşedintele precizează că, în acest sens, statul trebuie să protejeze, cu adevărat, drepturile de proprietate, libertatea, justeţea şi buna funcţionare a economiei de piaţă.

Construirea unei economii competitive începe prin calitate instituţională pentru mediul de afaceri. În acest sens, transparenţa şi predictibilitatea sunt esenţiale pentru consolidarea încrederii economice de care, astăzi, România se bucură”, adaugă Iohannis.

Şeful statului menţionează că România dispune de certe oportunităţi şi avantaje competitive, pe care investitorii străini le apreciază şi caută să le fructifice cât mai bine cu putinţă, iar rezultatele bune pe plan economic reflectă, cu precădere, eforturile mediului de afaceri.

El arată că, în acelaşi timp, mediul de afaceri se confruntă cu diverse dificultăţi, fiscale, birocratice şi administrative.

Din acest punct de vedere, încă există anumite probleme, dacă ne referim, de exemplu, la cozile de la ghişeele administraţiei publice sau birocraţia dăunătoare pentru dezvoltarea afacerilor. Este limpede că aceste constrângeri instituţionale trebuie să afecteze cât mai puţin economia şi modul de a face afaceri în ţara noastră”, a mai spus Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri