Klaus Iohannis: Pentru România, relaţia cu Germania este una privilegiată 

Data publicării:
160620 gauck iohannis 15 INQ Octav Ganea

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Germania este primul partener comercial al României, a arătat președintele.

El a mai spus că, „pentru România, relația cu Germania este una privilegiată și de importanță strategică”.

Cred că astăzi avem ocazia să discutăm despre multe lucruri care ne leagă, despre lucruri pe care le avem în comun şi despre oportunităţile pe care le avem în relaţia româno-germană, relaţie care este foarte bună, începând de la cel mai înalt nivel politic şi până la relaţiile economice, care devin din ce în ce mai bune”, a spus şeful statului.

L-am asigurat pe preşedintele Gauck că România rămâne dedicată proiectului european şi acordă o importanţă deosebită cooperării bilaterale pentru promovarea intereselor comune la nivel Uniunii Europene. Provocările actuale cu care ne confruntăm necesită identificarea unui răspuns solidar şi responsabil”, a spus Klaus Iohannis

Am arătat în discuţii că plasarea României în topul statelor membre cu cel mai ridicat nivel de creştere economică şi consolidarea constantă a nivelului de încredere a mediului investiţional în oportunităţile oferite de piaţa românească sunt elemente care fac ca România să prezinte un nivel sporit de atractivitate pentru investitorii germani”, a adăugat el.

L-am asigurat pe domnul preşedinte de valoarea adăugată pe care aderarea României la spaţiul Schengen ar aduce-o, aceasta rămânând un obiectiv prioritar al ţării noastre”, a mai spus Klaus Iohannis.

Potrivit textului declaraţiei comune de presă a celor doi şefi de stat, s-a discutat şi despre cooperarea la nivelul NATO, în actualul context regional şi în perspectiva Summit-ului de la Varşovia, din 8-9 iulie: "Am abordat, de asemenea, situaţia din Republica Moldova. Menţinerea stabilităţii şi a parcursului său european, pe baza reformelor consecvente, este prioritatea noastră şi credem că acest obiectiv trebuie să fie unul al întregii Uniuni. Nu în ultimul rând, am discutat despre apropiatul Summit NATO de la Varşovia, care trebuie să transmită un mesaj puternic de solidaritate, unitate şi coeziune în actualul context internaţional. Am reiterat în acest context poziţia cunoscută a României privind întărirea echilibrată şi proporţională a flancului estic al NATO, inclusiv a dimensiunii sale sudice, având în vedere evoluţiile de securitate din Zona Mării Negre".

Președintele Germaniei a sosit astăzi la București. După întâlnirea cu Klaus Iohannis, Joachim Gauck se va întâlni cu premierul Dacian Cioloş, apoi va avea discuţii, la Palatul Parlamentului, cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi cu Florin Iordache, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor.

Marţi, în cea de-a doua zi a vizitei oficiale în România, preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, va rosti alocuţiunea „Europa: pasiune pentru raţiune”. Manifestarea are loc la invitaţia „New Europe College” şi a Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti. Discuţia finală va fi moderată de Andrei Pleşu, preşedinte al ”New Europe Foundation“ şi al Forumului Româno-German, potrivit News.ro.

Tot marţi, preşedintele federal Gauck se va afla la Sibiu, împreună cu preşedintele României, Klaus Iohannis, alături de care va merge apoi la Cisnădie, unde va vizita biserica fortificată din această localitate. Această vizită se află sub semnul patronajului pe care cei doi şefi de stat ai României şi Republicii Federale Germania îl exercită împreună, din luna aprilie 2014, asupra Fundaţiei „Bisericile fortificate”.

Preşedintele german Joachim Gauck a anunţat pe 6 iunie că nu va candida pentru un al doilea mandat, după ce îl încheie pe cel în curs, de cinci ani. Gauck, în vârstă de 76 de ani, un fost pastor şi activist pentru drepturile omului din fosta Republică Democratică Germania (RDG) deţine funcţia de preşedinte, un post esenţial onorific, din 2012.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri