Klaus Iohannis: România își propune să fie și un furnizor de securitate. Nu ne dorim o nouă cursă a înarmărilor

Data publicării:
iohannis jens

Foto Administrația Prezidențială

Actualizare 14:20: Jens Stoltenberg a ajuns la Unitatea de integrare a forțelor NATO din București. Este prima vizită a unui oficial al Alianței la această unitate ce ar urma să devină operațională în câteva luni.


Actualizare: Președintele României și secretarul general al NATO au făcut declarații comune de presă. 

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

- Doresc să reafirm că întreg demersul şi politica Alianţei noastre vizează consolidarea securităţii în spaţiul euro-atlantic. Nu ne dorim o confruntare cu nimeni, nu ne dorim o nouă cursă a înarmărilor, ne bazăm în continuare pe înţelegerea de către toţi oamenii politici responsabili a faptului că nu e în interesul niciunui stat să urmărească escaladarea unui conflict pe care nu-l poate câştiga nici economic, nici militar

- Aşa cum am afirmat şi am asumat şi prin Strategia Naţională de Apărare, România îşi propune să nu fie doar un beneficiar de securitate, ci şi un furnizor de securitate în acest context foarte complicat

- Am mai discutat cu domnul Stoltenberg despre evoluţiile de securitate din vecinătatea estică, unde lucrurile s-au deteriorat, discuţiile vizând şi atacurile teroriste şi criza umanitară gravă din nordul Africii. România va fi puternic angajată alături de toate statele NATO în acest demers colectiv.

Declarațiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg:

- România este un aliat foarte hotărât, NATO se bazează pe România, iar România se poate baza pe NATO. Sunteți gazda unei părți importante a sistemului de apărare antirachetă al NATO. Apreciem angajamentul continuu, contribuiți la sustinerea partenerilor și la securitatea la Marea Neagră.

- În România au fost luate decizii dificile care au redus deficitul și au permis cresterea economică, permițând creșterea cheltuielilor pentru apărare.

- Voi folosi România ca un exemplu pentru ceilalți aliați. România a fost capabilă să aibă o politică fiscală responsabilă și să crească bugetul apărării. E posibil. Este nevoie de un NATO puternic și de o solidaritate puternică.

- Vedem o Rusie care se afirmă tot mai mult, care încearcă să schimbe prin forţă frontierele. Vedem creşterea extremismului şi tulburări în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord, vedem provocări care nu cunosc graniţe, cum ar fi atacurile cibernetice şi întreruperea de furnizare de energie. Pentru ca statele noastre să fie în siguranţă, trebuie să consolidăm capacitate de apărare.

- Ne vom apăra toţi aliaţii împotriva oricărui tip de ameninţări de la Est sau din Sud. 

Klaus Iohannis: E important de evitat ceva similar cu Războiul Rece

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, în urma discuțiilor cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că nu a avut încă un contact cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. 

„Eu personal, după cum ştiţi, nu am avut încă un contact cu preşedintele Putin”, a răspuns Klaus Iohannis, în urma întrebării privind o eventuală discuţie cu liderul de la Kremlin, de la preluarea mandatului.

„Dialogul este întotdeauna important şi împreună cu partenerii atât din UE şi cât şi din NATO încercăm să evităm o situaţie în care animozităţile ar escalada în relaţia, sigur, cu Federaţia Rusă. E important de evitat ceva similar cu Războiul Rece şi este, în acelaşi timp, important de găsit căi pentru continuarea unui dialog. Aici România este exact pe aceeaşi lungime de undă ca şi UE, ca şi NATO, şi astăzi cu domnul secretar general am abordat şi am discutat această chestiune. În această etapă, România participă la aceste eforturi împreună cu partenerii atât din UE, cât şi din NATO”, a afirmat Klaus Iohannis, răspunzând unei întrebări privind dialogul ruso-român.

Klaus Iohannis: Dacă va continua, criza din Grecia ne va afecta pe toţi


EXCLUSIV Digi24: Interviu cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Astăzi, ora 21.00.

Posted by Digi24 on Thursday, July 2, 2015

Actualizare 11:30. Jens Stoltenberg a fost primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.


Actualizare 10:45. Jens Stoltenberg a ajuns la sediul Ministerului Afacerilor Externe, pentru discuții cu Bogdan Aurescu. Anterior, secretarul general al NATO a avut o întâlnire cu Gabriel Oprea, prim-ministru interimar, dar și cu ministrul Apărării, Mircea Dușa.


Actualizare 9:00. Jens Stoltenberg a fost primit cu onoruri militare de ministrul Mircea Dușa la sediul Apărării. Secretarul general al NATO participă la discuții în format extins.


Programul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, cu prilejul vizitei în România începe la ora 9.00 cu întâlnirea cu ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, la sediul MApN.

De la ora 10.00, el se va întâlni cu premierul interimar Gabriel Oprea, la Palatul Victoria, iar apoi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la sediul MAE.

Secretarul general al NATO va fi primit de preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni, de la ora 11.30, cei doi urmând să susţină o declaraţie de presă comună, de la ora 12.20, şi să participe la un dejun oficial, de la ora 12.50.

Jens Stoltenberg mai are în program o vizită la Unitatea NATO de Integrare a Forţelor, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Apărării Mircea Duşa, de la ora 14.25.

Stoltenberg s-a întâlnit în luna ianuarie, la Bruxelles, cu preşedintele Klaus Iohannis. Atunci temele de discuţie referindu-se la finanţarea Armatei, în condiţiile evoluţiilor de securitate din regiune,la baza de la Deveselu şi la prezenţa României în Afganistan.

Stoltenberg este secretarul general al NATO din martie 2014.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri