Klaus Iohannis: România trebuie să îşi consolideze credibilitatea strategică

Data publicării:
27132

„În calitate de Comandant al Forţelor Armate şi de preşedinte al CSAT, voi acorda atenţia cuvenită atât problemelor ce ţin de optimizarea cadrului legislativ şi organizatoric al unei structuri de forţă eficace şi agile, cât şi de buna pregătire a Armatei şi de înzestrarea corespunzătoare a acesteia. Avem nevoie de o legislaţie clară, unitară şi coerentă, de mai puţină birocraţie şi de dotări pe măsura provocărilor actuale şi a angajamentelor noastre”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a menţionat că participă pentru prima dată la analiza stării structurii MApN şi a aflat ce realizări şi împliniri au avut dar şi ce obiective îşi propune ministerul.

„Particip, astăzi, pentru prima dată în calitate de Președinte al României la bilanțul Ministerului Apărării Naţionale. Un moment de bilanț poate fi unul formal sau presupune un raport rece. Vă asigur însă că pentru mine nu este”, a adăugat Klaus Iohannis.

Șeful statului a amintit că pe 1 Decembrie 2014, ca președinte ales, a fost prezent la parada militară de la Alba Iulia, iar ca președinte în funcție a asistat apoi la cea din 24 Ianuarie de la Iași.

„De fiecare dată, privindu-i pe militarii noștri, mai tineri sau mai experimentați, am văzut patriotism, onoare și curaj. Sunt convins că aceleași lucruri le-au văzut și milioane de români. A-ți pune viața în slujba apărării țării tale este una dintre expresiile cele mai clare și directe ale patriotismului. Sunt momente care ne unesc și ne inspiră. Iar dumneavoastră, militarii Armatei Române, ne faceți, de fiecare dată, să redescoperim mândria și încrederea în forța națiunii noastre și în noi înșine”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele României a ţinut să mărturisească şi că pentru el, în exercițiul funcției de președinte, „nu există moment mai emoționant decât salutul drapelului de luptă”.

Klaus Iohannis a mai spus că ne aflăm într-un context strategic complex, caracterizat de transformări semnificative la nivel regional şi global.

„În proximitatea României, acţiunile militare de tip convenţional şi hibrid reprezintă o provocare directă și violentă la adresa fundamentelor juridice ale securității spațiului european. În acest context, apartenenţa la NATO, alături de parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii și de statutul de membru al Uniunii Europene, reprezintă coordonatele fundamentale ale politicii noastre externe şi de securitate. Consolidarea profilului României în NATO și UE reprezintă o prioritate esențială și o componentă a securității țării noastre, o linie de conduită specifică bunei guvernări. Și în același timp răspunde așteptărilor concetățenilor noștri”, a mai spus preşedintele.

El a menţionat că, la 11 ani de la aderarea la NATO şi la 8 ani de la aderarea efectivă la Uniunea Europeană, ţara noastră trebuie să îşi consolideze credibilitatea strategică.

„Într-o zonă caracterizată de coliziunea intereselor strategice şi într-o perioadă marcată de modificări geopolitice rapide, credibilitatea reprezintă o valoare naţională importantă atât în relaţia cu aliaţii şi partenerii noştri, cât şi cu propriii noştri concetăţeni. Credibilitatea noastră ca naţiune depinde de mai mulţi factori: continuitatea în promovarea unei politici orientate european şi transatlantic; predictibilitatea în asumarea deciziilor de politică externă, în definirea intereselor naţionale şi a obiectivelor strategice ce decurg din ele, transparenţă în conceperea politicilor publice şi în planificarea resurselor necesare implementării lor”, a subliniat Klaus Iohannis, președintele României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri