Klaus Iohannis și Laura Kovesi, avertismente pentru angajații MAI

Data publicării:
kovesi laura codruta mic - mfax

„Oamenii vă privesc şi aşteaptă să fiţi modele de comportament şi corectitudine. Îmi doresc ca cei chemaţi să aplice legea să fie ei înşişi dincolo de orice suspiciuni”, a spus și președintele Klaus Iohannis la aceeași ședință de bilanț a MAI.

Avertismentul său la adresa poliţiştilor n-a fost singurul. Şefa DNA i-a atacat direct pe angajaţii MAI care sunt implicaţi în scandaluri de corupţie. 

Am constatat, în cadrul investigaţiilor noastre, că numărul persoanelor cu funcţii de conducere din cele două structuri care sunt suspectate sau care au fost investigate pentru fapte de corupţie a crescut în cursul anului trecut”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

Este foarte important să descoperim şi vulnerabilităţile care duc la astfel de situaţii. Una din vulnerabilităţile pe care noi le-am constatat este legătura care există între angajaţi ai Ministerului de Interne şi politicieni locali sau oameni de afaceri. Din perspectiva noastră, a fi poliţist este o onoare, care presupune pe lângă numeroase satisfacţii profesionale şi o serie de sacrificii, iar limitarea legăturilor cu politicieni şi cu oamenii de afaceri este una dintre ele”, a mai spus procurorul-şef al DNA.

Fost ministru de Interne, Ioan Rus, a contrazis-o pe şefa DNA.

„Primul corupător şi primul corupt au fost Adam şi Eva. Cu toată aprecierea şi admiraţia, nu sunt de acord că limitarea relaţiilor dintre poliţişti şi politicieni este o vulnerabilitate la sistemul de luptă împotriva corupţiei. Decât dacă plecăm de la premisa că fie unii sunt corupţi şi ceilalţi sunt corecţi şi invers”, a spus el.

Peste 80 de poliţişti sunt cercetaţi în dosare deschise anul trecut de procurorii anticorupţie. Cel mai recent caz este al conducerii Poliţiei din Timiş. Oamenii legii ar fi făcut afaceri ilegale cu primarul din Recaş şi sunt acum cercetaţi pentru mită şi abuz în serviciu.

Dincolo de scandalurile de corupţie, preşedintele le-a cerut poliţiştilor să fie responsabili şi prompţi, în condiţiile în care războiul din Ucraina ar putea avea ecou şi în România.

„Tendinţele de modificare a frontierelor, încălcarea unor reguli de drept internațional pot fi o sursă de insecuritate şi export de infracţionalitate către statele europene, în special către România”, a spus Klaus Iohannis.

Anul trecut, poliţiştii români au destructurat aproape 240 de grupuri infracţionale şi au intervenit în 300.000 de situaţii de urgenţă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri