Lapte de capră fără lactoză

Data publicării:
capre

Laptele caprelor este prelucrat de inginerii zootehnişti şi, spun ei, la produsul pe care îl pot bea şi cei intoleranţi la lactoză se ajunge foarte simplu.

Este, practic, o metoda simplă şi nu implică o investiţie foarte mare într-o unitate de procesare. Singurul lucru care trebuie să se adauge în lapte este o enzimă - lactază – care se găseşte în mod natural în organismul oricărui mamifer”, spune Cătălin Mureşan, inginer tehnologic.

Unul din cinci români nu poate consuma lactate de niciun fel.

„Cei care au experimentat nefericitul consum de lapte obişnuit au experimentat şi dureri abdominale, flatulenţă, balonări. De cele mai multe ori nu sunt conştienţi de aceste probleme”, spune Gabriel Paraschiv, reprezentantul firmei din Danemarca.

Laptele provine de la capre franţuzeşti, extrem de sensibile la hrana ce li se oferă şi la condiţiile în care sunt crescute. Clima din Dobrogea nu este tocmai pe placul lor, aşa că, la ferma din localitatea Nicolae Bălcescu, animalele sunt ţinute în încăperi încălzite, iar hrana le este preparată de un nutriţionist.

Fiecare dintre aceste capre, 9.000 la număr, poate da, zilnic, patru litri de lapte. Spre deosebire de caprele româneşti, care dau doar un litru şi jumătate de lapte pe zi, timp de şase luni, cele franţuzeşti sunt mulse 365 de zile din 365. Firma trimite laptele fără lactoză la export. Doar 10% rămâne în ţară, iar un litru din acest lapte este de trei ori mai scump decât cel normal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri