Lecţii pentru recuperarea istoriei la Viscri: 11 voluntari învaţă să restaureze case vechi

Data publicării:
zid viscri

Printre cei plecaţi din Transilvania au fost şi zidarii, tâmplarii - meşterii ce au construit şi au avut grijă de cetăţile şi casele din zonă. Oameni învăţau de la o generaţie la alta cum să întreţină şi să păstreze clădirile acum istorice.

Acum, o echipă de 11 voluntari coordonaţi de Henry Rumbold are pe parcursul acestei săptămâni, misiunea de a reabilita un zid care face legătura între casa şi şopronul unei familii. Înainte de a decide care sunt materialele potrivite pentru a reabilita zidul şi în ce mod se va face reabilitarea, voluntarii vor încerca să pună un diagnostic. Îndepărtează tencuiala până la piatră pentru a analiza infiltraţiile şi curburile care au survenit în timp.

După ce au fost instruiţi, voluntarii s-au apucat de treabă. Îndepărtează strat după strat de pe zid pentru a-l readuce la viaţă.

Henry Rumbold spune că zidul a fost reparat în ultimii 10 ani şi că cine a făcut acest lucru a făcut treabă de mântuială.

Munca voluntarilor este una migăloasă. Oamenii muncesc în echipe.

„Probabil fundaţia nu e destul de adâncă. Cum pământul cade tot timpul, probabil asta e cauza principală. Hotărâm împreună ce este de făcut în continuare”, spune un voluntar.

În cele din urmă, decizia aparţine meşterului.

„Acum am terminat prima etapă. Am curăţat peretele de tencuială. Ce am descoperit? Am descoperit o crăpătură aici, o mică fisură în partea cealaltă. Întrebarea e ce facem în pasul următor. Vreau să vă gândiţi fiecare la ce vom face în continuare ca să reparăm acest zid. Trebuie să vedem care e problema cu fundaţia. Oricum trebuie să vezi dacă fundaţia e bună, dar chiar dacă fundaţia stă destul de bine, poate, nu se ştie încă, oricum nu poţi să-l repari, trebuie să îl dai jos şi să-l faci la loc cum e. Nu este o opţiune, trebuie să reparăm zidul, să-l conservăm”, spune Henry Rumbold.

Şi pentru asta voluntarii vor lucra câteva zile.

Prinţul Charles are, de astăzi, propria fundaţie în ţara noastră. Extrem de preocupat de modificările necesare pentru ca locuinţa sa din Viscri să devină sediul unei fundaţii, Prinţul Charles a ţinut să-i cunoască personal şi să discute cu toţi cei implicaţi în proiect. Principalul scop al organizaţiei este să protejeze şi să dezvolte această zonă idilică din Braşov, unde Alteţa Sa Regală revine ori de câte ori are ocazia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri