Legea antifumat, contestată la Curtea Constituțională

Data publicării:
scrumiera tigari fumatori - getty - 8 oct 15-4


ACTUALIZARE. Senatorii Daniel Fenechiu şi Cristiana Anghel au reușit să adune suficiente semnături pentru a contesta legea antifumat la Curtea Constituțională. Ei spun că un articol din proiect este ambiguu şi se poate interpreta că fumatul nu este permis nici măcar în propria locuinţă. Contestaţia va ajunge la CCR cel mai probabil mâine, aşa că iniţiatorii ei aşteaptă ca problema să fie tranşată de judecătorii constituţionali. 


Aleşii sunt nemulţumiţi că legea interzice fumatul în toate spaţiile publice cu excepţia penitenciarelor şi a aeroporturilor, unde se vor amenaja spaţii speciale. Pentru cei care nu vor respecta prevederile legale sancţiunile sunt cuprinse între 100 şi 500 de lei pentru persoanele fizice. În cazul persoanelor juridice amenzile ajung şi la 15.000 de lei, iar barurile şi cluburile riscă să fie închise dacă nu respectă legea. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va promulga legea în forma adoptată de Camera Deputaţilor.

Cristiana Anghel, senatoare ALDE: Am semnături și de la nefumători, care au înțeles că legea e făcută aiurea. E un articol de lege care poate fi interpretat că nu poți fuma nici în casa ta. În cazul în care stai la bloc și vecinul de sus sau de jos sau vecinul care trece pe scară constată că e deranjat de fumul din casa ta, poate să dea telefon la mediu, la gardă, și să te amendeze.

Nu e vorba de fumat, aici e vorba de faptul că unii nu înțeleg că au și alții drepturi pe lângă ei. Dacă tu mă faci pe mine și-mi interzici și acasă să mai fumez, atunci pot să vin cu o lege să interzic comercializarea tutunului, să vedem dacă bugetul se poate lipsi de un miliard de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri