Legile achizițiilor publice au fost adoptate

Data publicării:
parlament plen crop inquam photos

Foto: InquamPhotos

Una dintre cele mai importante modificări prevede că de acum toate contractele se atribuire în funcţie de oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Practic, nu mai este luat în calcul doar cel mai mic preţ, ci contează şi durata de folosire a produsului sau a serviciilor achiziţionate.

Prin noua lege, statul va putea cumpăra direct, fără licitaţii, produse sau servicii cu o valoare fără TVA mai mică de 66.000 de lei şi lucrări cu o valoare de cel mult 265.000 de lei fără TVA.

Acest pachet era necesar pentru armonizarea legislației românești cu cea a Uniunii Europene.

La începutul anului 2013, Comisia Europeană a adoptat bugetul fondurilor europene alocate ţărilor membre pentru perioada 2014 – 2020. Un an mai târziu, pe 18 aprilie 2014, Comisia Europeană a adoptat noua legislaţie privind achiziţiile publice din domeniul fondurilor UE.

Uniunea Europeană a dat termen de doi ani statelor membre pentru adoptarea noii legislaţii în conformitate cu cea comunitară. Termenul limită era 18 aprilie 2016.

Parlamentarii au votat, în 18 aprilie, proiectele de legi pe articole, dar au amânat până astăzi votul final.

Fără aceste legi, nicio autoritate contractantă, fie primărie, consiliu județean, minister sau CNADNR, nu ar mai fi putut acorda contracte finanţate cu bani europeni, prin achiziţie publică și ar fi fost obligate să acopere din fonduri proprii contravaloarea contractelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri