Sari la conținut
News Alert

Liceu construit în 28 de ani

De câţi ani e nevoie să facem o şcoală de la zero? Răspunsul vine din Călăraşi: 28. Studiile de fezabilitate au început pe vremea comunismului. Apoi, muncitorii mai mult au stat decât au lucrat. pentru că banii au venit puţini şi în tranşe. Clădirea a fost terminată acum câteva luni, iar aceasta este prima generaţie de elevi din Călăraşi care învaţă aici.

Spaţii mari, clase dotate cu tehnică de ultimă generaţie, o sală de sport imensă şi un teren cu nocturnă. Aşa arată Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei” din Călăraşi. Dar, ca să ajungă la acest stadiu a fost nevoie de....28 de ani! Arhitectul judeţului era stagiar în 1988.

Laurenţiu Samoilă, arhitect şef al judeţului Călăraşi: „La asta... aşa a fost, a fost cu forcepsul. Dacă mai dura mult probabil că trebuia demolată”.

Povestea noii clădiri a început în 1988, cu proiecte şi cereri de finanţare. Abia în 1991 s-a pus prima piatră de temelie. Martor a fost Marian Gheorghe, fost elev al acestui liceu, acum angajat al primăriei.

Marian Gheorghe, director executiv la Direcţia Tehnică - Primăria Călăraşi: „Diferenţa e foarte mare. Aici vorbim de o clădire modernă care are integrată şi o sală de sport, vorbim de un teren de sport foarte modern”

Lucrările s-au oprit apoi, din lipsă de bani, în 2006. S-a mai muncit cât de cât doi ani mai târziu. Demersurile pentru o nouă finanţare au fost reluate în 2013, de actualul primar.

Dan Dragulin, primarul municipiului Călăraşi: „Cred că nu a interesat pe nimeni ca această şcoală să fie realizată În patru ani de zile ar fi existat posibilitatea, cu o finanţare conrespunzătoare, ca această clădire să fie dată în folosinţă”

Cladirea a fost gata în urmă cu doar câteva luni. Apoi, mobilată. Toată tehnica din laboratoare şi sălile de curs a fost cumparată cu banii pe care şcoala i-a câştigat în urma unui concurs - 20.000 de euro. O altă bătaie de cap a fost curtea instituţiei.

Eufrosina Amza, directorul colegiului naţional: „Chiar soţul meu s-a ocupat de defrişarea spaţiului verde care era şi de cărarea moluzului respectiv şi, în colaborare cu Primăria, a urmat partea a doua de înfrumuseţare”.

Foştilor elevi, dar şi localnicilor, le vine greu să creadă că au scăpat de veşnicul şantier.

De-a lungul celor 28 de ani, clădirea a înghiţit 7 milioane de lei.