Licitaţie de peste 80 de milioane de euro pentru maşini blindate

Data actualizării: Data publicării:
armament

Ministerul Apărării a lansat o licitaţie de peste 80 de milioane de euro pentru maşini bilindate pe care să poată fi instalate lansatoarele israeliene de rachete de 130 de milioane de euro pe care deja le-a comandat. Armata Română are parte de cel mai amplu proces de modernizare prin care a trecut în ultimii ani. Ţara noastră îşi modernizează navele din Marea Neagră, cumpără aparate de zbor mai noi decât cele pe care le are deja, iar forţele terestre ar urma să aibă la dispoziţie foarte multe vehicule noi. O consecinţă a tensiunilor dintre NATO şi Rusia, această înzestrare pe bani mulţi a armatei nu transformă România într-o super-putere militară, ci mai degrabă o aduce în pas cu vremurile.

Prin licitaţia de 82 de milioane şi jumătate de euro lansată de Romtehnica, Ministerul Apărării ar urma să cumpere nu mai puţin de 286 de maşini blindate. Vor trebui să aibă o platformă rotativă pe care să poată fi montate rachetele israeliene Spike pe care România deja le-a comandat prin mai multe contracte care în total se ridică la 130 de milioane de euro.

Tot în Israel este produs şi un vehicul special creat pentru aceste sisteme de rachete. Se numeşte Sand Cat, pisica de nisip, Bulgaria deja a cumpărat 25 în 2010. Ar fi trebuit să cumpere încă şase însă comanda a fost anulată de Ministerul bulgar al Apărării din cauza modului în care a fost realizat contractul. Totuşi, maşina israeliană ar avea şanse mici la licitaţia din România. Dacă este împărţită valoarera contractului la numărul de maşini, reiese că Ministerul Apărării este dispus să dea cel mult 290.000 de euro pentru fiecare maşină în parte. Aşadar, contractul este mare, însă maşinile vor fi destul de ieftine în condiţiile în care un astfel de vehicul poate costa mult peste un milion de euro. Romtehnica va deschide pe 21 octombrie ofertele companiilor interesate.

Acesta este cel mai nou contract într-o serie lungă de achiziţii de armament pe care România le-a demarat după ce războiul din Ucraina a pus NATO şi Rusia pe poziţii adverse. Cea mai mare licitaţie desfăşurată în prezent este cea de peste 180 de milioane de euro pentru modernizarea fregatelor Regele Ferdinand şi Regina Maria.

Nouă consorţii s-au înscris în cursa pentru acest contract şi patru au fost selectaţi pentru etapa următoare. Printr-o licitaţie separată, de un milion de euro, Ministerul Apărării va cumpăra pentru cele două nave mitraliere 12,7 milimetri.

Procedurile de modernizare a fregatelor au fost accelerate după ce oficialii americani le-au cerut statelor NATO de la Marea Neagră, inclusiv României, să îşi întărească forţele navale pentru a contracara prezenţa Rusiei. De echipamente noi vor beneficia şi forţele aeriene. Se pregătesc să primească cele 12 avioane americane F-16 cumpărate din Portugalia şi modernizate în Statele Unite, la care s-ar putea adăuga încă pe atâta. Armata Română ar putea cumpăra şi 6 drone de supraveghere de 55 de milioane de euro. Iar Pentagonul a lansat de curând în numele României o licitaţie pentru achiziţia unui elicopter multifuncţional care ar urma să fie folosit de forţele terestre.

În urma pactului pentru apărare încheiat la începutul anului trecut, România s-a angajat sa urce cheltuielile militare până la 2% din PIB începând cu 2017. Prin contractele de achiziţie se încearcă şi relansarea industriei militare româneşti. De curând a început căutarea unor parteneri externi pentru companiile de apărare ale statului astfel încât o parte din echipamentele militare cumpărate de armată să fie produse în România chiar dacă se bazează pe tehnologie străină.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri