Lider al Pieței Universității, mărturie despre evenimentele din iunie 1990: Nu mai puteai face altceva decât să îngenunchezi și să te rogi să nu fii omorât acolo

Data publicării:
mineriada digi-1

Mihai Gheorghiu: Ne-am ascuns la subsolul Universității, credeam că acolo nu vom fi găsiți. Ceea ce nu a fost cazul, pentru că s-a știut de agenții securității. Minerii au intrat, au venit direct, nu au căutat deloc. Erau bine conduși de agenți de securitate îmbrăcați în salopete care semănau cu cele ale minerilor.

A fost și un îndemn al lui Marian, a fost și o reacție a noastră. Nu mai aveam ce face decât să spunem „Tatăl nostru” în fața ororii pe care o bănuiam și o așteptam.

Ca și creștin nu mai puteai face altceva decât să îngenunchezi și să te rogi să nu fii omorât acolo.

Știu că a fost o nebunie, au mers până la a da numai cu furtune și cozi de topor în noi, au dat cu târnăcoapele. Au produs răni îngrozitoare, nu a contat că erau fete că erau băieți, un măcel.

După 25 de ani, procurorii au redeschis dosarul Mineriadei din iunie 1990. Fostul preşedinte Ion Iliescu şi şeful de atunci al Serviciului Român de Informaţii, Virgil Măgureanu, au fost puşi sub acuzare, pentru infracţiuni contra umanităţii. În acelaşi dosar sunt vizaţi şi Petre Roman, fostul premier al României şi Gelu Voican Voiculescu, fost vicepriministru, tot pentru infracţiuni contra umanităţii.

Puteți urmări înregistrarea integrală a interviului cu Mihai Gheorghiu aici.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri