Litoralul, sufocat de turiști. Coșmarul întoarcerii acasă

Data publicării:
aglomeratie mamaia

Şezlongurile de pe plajele din Mamaia erau aproape lipite unele de altele şi ajungeau până la malul apei, din dorinţa administratorilor de a avea cât mai mulţi turişti. Nici aşa n-a fost suficient, aşa că cei care au ajuns mai târziu au ocupat şi puţinul spaţiu liber rămas între scaune.

- Am venit mai de dimineaţă şi am prins.

- Acum mai e loc să mai stea cineva pe lângă voi?

- După cum se vede, nu prea. 

„Fiecare stă unde doreşte. Nu puteam să le impunem. Dacă acolo găseşte loc, dacă nu mai găseşte loc unde este amenajată pentru cearşafuri, vă daţi seama că nu putem să ne certăm cu lumea. Stau şi ei printre, pe unde apucă”, spune Iulian Răzvan Chițan, administratorul unei plaje din Mamaia.

Nici cele 35 de grade de la ora prânzului nu au reuşit să-i alunge de pe plaje, chiar dacă medicii avertizează că radiaţiile sunt extrem de periculoase în această perioadă.

- Am câteva zile de stat la plajă şi vreau să profit de ele.

- Pe cei mici nu îi afectează căldura?

-Nu, pentru că există tot felul de soluţii de plajă şi nu îi afectează.

- Nu vă e frică că fac vreo insolaţie?

- Nu.

- Cel mic nu are nimic pe cap.

- Păi da' nu face insolaţie, nu este tare soarele aşa tare.

Iar după-amiază, foarte mulţi dintre cei care s-au înghesuit pe plaje şi în restaurante au plecat spre case. Şi aglomeraţia s-a mutat pe şosele. Unii au încercat să scape de cozi şi din Mamaia au luat-o spre Năvodari, pe drumul care face legătura cu Autostrada 2. Nu se aşteptau să fie atât de mulţi cei care au avut aceeaşi idee şi să circule cu doar 10 kilometri pe oră.

Un BMW o ia pe contrasens şi depăşeşte trei-patru maşini.

 „Aşa ceva e o mizerie”, se plânge un șofer.

„Mi se pare un trafic de doi lei. Oamenii mai au puţin şi pierd avionul. Nu-mi dau seama ce se întâmplă”, spune un taximetrist.

- De când mergeţi aşa greu, de cât timp?

- 45 de minute, tocmai de acolo, din capăt.

- Şi o să mai aveţi de aşteptat.

- Destul. Bănuiesc.

Unii şoferi şi-au pierdut răbdarea şi au făcut cale întoarsă. Şi drumul prin Mamaia a fost, însă, la fel de aglomerat. Aproape o oră a durat străbaterea întregii staţiuni.

Abia pe autostradă au mai scăpat de aglomeraţie, dar nu total. S-a circulat în coloană, mai ales în apropierea staţiei de taxare de la Feteşti.

Potrivit estimărilor oficiale, 230 de mii de turişti au ajuns în acest weekend pe malul mării. Numărul este mai mare, pentru că nu au fost luaţi în calcul cei care s-au cazat la particulari, în corturi sau rulote.

Trafic dublu și dinspre munte

S-a circulat în coloană şi pe Drumul Naţional 1, dinspre Braşov spre Bucureşti. În acest weekend, pe şoseaua care trece prin staţiunile de pe Valea Prahovei şi duce la Braşov au trecut 40.000 de maşini, adică dublu faţă de traficul înregistrat într-un sfârşit de săptămână in extrasezon. Potrivit INFOTRAFIC, cele mai aglomerate zone au fost în Predeal, Buşteni, Sinaia şi Comarnic. Cei care au trecut pe acolo spun că au făcut 100 de kilometri în trei ore. Circulaţia a fost îngreunată şi din cauza unor lucrări la podul de la ieşirea din Predeal spre Bucureşti. Acolo se merge pe un singur sens.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri