Lucrări de restaurare la Castelul Bran

Data publicării:
castelul bran - GettyImages - 11 august 2015

Echipe formate din arhitecţi, restauratori şi proiectanţi a căutat cea mai bună variantă pentru a restaura două ziduri de la intrarea în castel. Este vorba despre o suprafaţă de aproape 200 de metri pătraţi.

Virgil Apostol, proiectant: „Noi coordonăm proiectul de restaurare al faţadei de intrare în castelul Bran care abordează în această fază două dintre faţadele care bordează accesul de intrare în castel. A fost dificil de împăcat aceste două lucruri, turismul şi restaurarea."

Misiunea este cu atât mai grea cu cât pe unul dintre pereţi apare "jurământul castelanului", o inscripţie ce datează de la începutul secolului 17, scrisă cu caractere din germana veche şi care se traduce prin "castelanul îşi protejează Castelul cu preţul vieţii, asemenea păsării care nu îşi părăseşte niciodată cuibul."

Iulian Olteanu, restaurator: „Trebuie să punem în valoare mortarele originale care ulterior au fost acoperite de diferite intervenţii, văruieli, mortare suprapuse. Trebuie să decapăm, să îndepărtăm părţile străine de ceea ce vrem noi să punem în valoare ca restauratori.”

Bogdana Balmuş, PR Castel: „Din anul 2009 de la preluare, noua administraţie, moştenitorii Reginei Maria, au făcut o serie de investiţie, aceasta se ridică la peste patru milioane de lei.”

Ruxandra Morar, reporter Digi24: „Tot la castelul Bran a fost reabilitată şi casa de ceai a Reginei Maria. Restaurarea ei a început anul trecut, iar din toamnă va fi deschisă turiştilor.”

Până în luna noiembrie, administratorii castelului vor să finalizeze reparaţiile la faţadă şi la acoperiş, dar şi să refacă sistemul de colectare al apei pluviale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri