Lupii Negri s-au întors acasă

Data publicării:
lupii negri

După şase luni în deşertul Afganistanului, celebrii Lupi Negri din Iaşi au revenit acasă. Militarii noştri au instruit la Kabul forţele de securitate afgane. A fost o experinţă utilă, spun ei, dar se bucură că s-au întors cu bine la familiile lor.

Emoţii mari şi bucurie nemăsurată. E ceea ce au simţit Lupii Negri la întoarcerea acasă. Ceremonia la care au luat parte a fost momentul de bilanţ, pentru mulţi dintre ei.

Şi-au dat seama cât de greu au trecut cele şase luni departe de casă, sub soarele arid al Kabului, printre afgani.

Alţii însă s-au bucurat de prima experienţă într-un teatru de operaţii. Unul dintre aceştia este maiorul Iulian Stoica care i-a învățat pe militarii afgani cum să reziste ofensivei talibanilor. Programul era strict.

„Deșteptarea la 05.30, micul dejun, pachet, mașină, aeroport, elicopter 15 minute, consiliere două ore, două ore jumate, elicopter înapoi în bază”, a explicat maior Iulian Stoica, Batalionul 635 Apărare Antiaeriană.

Acasă, în Iași, pe militarul de 41 de ani îl aşteptau soție și cei doi băieţi, de 9 și 14 ani.

„A trebuit să o ajutăm destul de mult pe mama şi în casă”, spune David, fiul militarului.

„A fost greu, dar l-am așteptat cu încredere, l-am așteptat cu dor, cu drag”, spune Anișoara Stoica, soția militarului.

Fiecare a rămas cu impresii puternice după experienţa afgană.

- Au fost receptivi la ceea ce le-am spus noi, am ținut și noi cont de barierele culturale și de barierele lingvistice. Afganii, în general, sunt un popor foarte cald, foarte primitor.

Peste 600 de militari români au mers anul acesta în misiuni în teatrele de operații, iar țara noastră își va menține trupele în Afganistan şi în 2017.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri