M.R. Ungureanu despre criza din Marea Neagră: Constanța are o problemă, efectul economic este dezastruos

Data publicării:
MRU -Mediafax Foto-Bogdan Maran-3

În momentul în care Marea Neagră devine o mare instabilă, un petic al instabilității, Constanța are o problemă. Efectul comercial al nivelul întregului Pont poate fi dezastruos. Intri în Marea Neagră și începe să-ți fie frică de ceea ce se poate întâmpla. Nu sunt pesimist, eu sunt dator să mă uit mai departe și să văd la ce se poate duce acest lucru”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24.

El a subliniat că se teme pentru valoarea economică pierdută, „pe care, din păcate, va trebui să o suportăm noi”, a completat fostul șef al SIE.

El și-a argumentat teoria cu un exemplu: „în momentul în care Ucraina a fost catalogată la categoria „junk”, la categoria „gunoi”, că asta înseamnă, de către agențiile de rating, toți investitorii și-au mutat activele, din active în portofoliu și din portofoliu au început să cumpere aur și argint, ceea ce a determinat o creștere accentuată a prețului unciei, la aur s-a dus în sus exponențial. În momentul în care s-a întâmplat chestiunea aceasta, fluxul investițiilor în Ucraina s-a oprit. Problema este că s-a încetinit în toată regiunea, iar variațiile de paritate ale monedelor naționale - state membre UE, state non-membre UE - au început să fie clar determinate de situația de instabilitate din regiune. Leul tușește, forintul s-a dus la vale, zlotul se târăște, hrivna, moneda națională ucraineană, are iarăși o mare problemă, nu mai vorbesc de rublă, că și la Bursa de la Moscova s-a întâmplat același lucru”, a explicat Mihai Răzvan Ungureanu.

El a reamintit importanța strategică a Mării Negre, care a fost „subiectul tuturor proiectelor și exercițiilor posibile de cooperare între statele riverane: exerciții la Marea Neagră, Organizația pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, organizații, organizații, organizații...toate modalitățile de a-i angaja pe toți într-un dialog”, a spus fostul ministru.

Ce se întâmplă acuma? S-a împărțit, ca-n secolul al XVIII-lea, s-a împărțit în două, pe o axă de la est la vest: deasupra Rusia, dedesubt NATO”, a conchis Mihai Răzvan Ungureanu, care este de profesie istoric. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri