MAE reacţionează la raportul asupra CIA: România nu a participat la programul abuziv de interogare

Data publicării:
MAE sigla

Potrivit comunicatului Ministerului de Externe, „documentul făcut public săptămâna trecută nu menţionează România. În plus, atrage atenţia că nu există niciun fel de probe din care să rezulte că pe teritoriul ţării noastre au existat centre de detenţia ale CIA sau că agenţi străini ar fi torturat sau transportat ilegal deţinuţi”.

Comunicatul MAE menţionează raportul adoptat de Senatul României în 2008 potrivit căruia nu există probe privind existenţa unor baze secrete americane pe teritoriul ţării noastre.

România este menţionată în mai multe rapoarte Transparency International ca făcând parte din reţeaua americană de centre secrete de detenţie.

Săptămâna trecută, cotidianul american Washington Post afirma că ţara noastră ar fi găzduit o astfel de închisoare la fel ca şi alte ţări europene, precum Polonia şi Lituania, citând de această dată raportul Senatului american privind practicile ilegale CIA.

Citiți și:
Scandalul închisorilor CIA. Primele dezvăluiri că România ar fi găzduit închisori secrete au fost făcute în 2005
Dezvăluiri în scandalul închisorilor secrete CIA. Fost șef SIE: „Era pur şi simplu o locaţie de tranzit. Noi nu am avut cunoaştere de deţinuţi”
John Brennan: Au fost utilizate metode reprobabile de interogare. CIA nu era pregătită să deţină terorişti
ONU: Torţionarii trebuie judecaţi. Dick Cheney: Cât de frumos să te porţi cu cei care au omorât 3.000 de americani?

Suspiciunile la adresa României şi a altor aliaţi europeni Statelor Unite nu sunt noi. Un raport al Parlamentului European acuză direct România că a permis astfel de practici pe teritoriul său, alături de alte ţări europene. 

În versiunea publică a raportului Comisiei de Informaţii din Senatul SUA privind programul de interogare al CIA sunt secretizate o serie de informaţii, inclusiv ţările în care ar fi existat închisori secrete ale Agenţiei Centrale de Informaţii, scrie Washington Post, adăugând că detalii din document permit decodarea acestor centre de detenţie, potrivit Mediafax.

Potrivit Washington Post, în raport sunt menţionate închisori din cinci ţări: Polonia, România, Lituania Afganistan, Thailanda, acestea fiind desemnate prin culori. Astfel, presupusa închisoare secretă a CIA din România figurează drept "detention site black", pentru Polonia este folosit albastru, pentru Lituania violet, pentru Thailanda verde, iar pentru Afganistan, unde ar fi existat mai multe închisori, sunt folosite patru culori.

Versiunea publică a raportului care cuprinde doar 528 de pagini din cele aproximativ 6.700 de pagini ale documentului arată că în unele cazuri CIA a oferit milioane de dolari unor oficiali pentru a permite deschiderea unor închisori CIA pe teritoriul ţărilor lor.

Presupusa închisoare din România este menţionată în mai multe rânduri. În raport se arată că CIA a decis amplasarea unor centre de detenţie în România şi Lituania în 2002 şi 2003, iar primii deţinuţi ai CIA ar fi ajuns în închisoarea din România în toamna anului 2003.

Citiți și:
John Brennan: Au fost utilizate metode reprobabile de interogare. CIA nu era pregătită să deţină terorişti
ONU: Torţionarii trebuie judecaţi. Dick Cheney: Cât de frumos să te porţi cu cei care au omorât 3.000 de americani?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri