Mai mulţi bani pentru foştii deţinuţi politici, deportaţi şi urmaşii acestora

Data publicării:
parlament

Dan Despan avea opt ani când tatăl său a fost condamnat la muncă silnică pe viaţă. El a fost deportat, alături de mama şi de fratele său.

„Ne-au ridicat, ne-au dus în zona Blaj, ne-au lăsat în câmp şi am stat acolo patru ani de zile, iarnă şi vară”, a povestit Dan Despan. „La majoritatea le era frică să ne ţină, să ne cazeze undeva şi am dus-o foarte, foarte greu. Nu am avut ce să mâncăm, am fost daţi afară din şcoli”, a completat victima regimului comunist.

Pentru cei patru ani în care a fost deportat de regimul comunist, Dan Despan primeşte acum 800 de lei lunar. Odată cu intrarerea în vigoare a noii legi, va primi 1.600 de lei.

Banii îi dăm pe medicamente, banii îi dăm pe tratamente. Am avut un infarct, mi s-au pus două stenturi. Aceste două stenturi au costat cât o Dacie Logan”, a spus bărbatul.

Un amendament votat de majoritate precizează că legea va intra în vigoare abia pe 1 iulie.

Ne-a deranjat că ni s-a spus că ni se dă la 1 ianuarie 2015. Acum s-a amânat până în iulie 2015. Dacă în fiecare lună mor câte 250 în ţară, câţi or mai muri până în iulie?”, se întreabă Cornelia Petrea, o altă victimă a regimului comunist.

A venit Guvernul să ne spună: „Ştim, am făcut o promisiune electorală. Nu ne-a păsat de acei oameni, n-am introdus-o în buget. Ştim că ne pregătim să plecăm de la guvernare, dar o băgăm de la 1 iulie, să fie aplicată, lasă că o plătiţi voi””, a afirmat Cristina Pocora, deputat PNL.

De acest proiect de lege vor beneficia peste 45.000 de victime ale comuniştilor şi urmaşi ai lor. Mai sunt în viaţă 3.000 de foşti deţinuţi politici şi peste 22.000 de deportaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri