Maidanezi exterminaţi în adăposturile primăriei. Reprezentanții ASPA promit o anchetă

Data publicării:
caini printre gratii

Scene de cruzime sunt des întâlnite în adăposturile Primăriei Capitalei din Bragadiru şi Mihăileşti. Angajații chinuie animalele ca să se distreze. Uneori, în urma bătăilor, unii dintre câinii maidanezi mor.

Câțiva dintre angajați au dezvăluit, sub protecția anonimatului, cum se desfășoare aceste acte de cruzime.

„Târâţi cu crosa, călcaţi pe coadă, pe cap, pe gât, loviţi de pereţi, de cuşti, de padocuri”, povestește unul dintre ei.

„Erau lăsaţi înăuntru, în padocuri. Dacă îşi mai reveneau, bine. Dacă nu, nu. Nimeni nu era interesat de starea lor de sanatate”, spune alt angajat.

Pentru cei care scapă cu viaţă, chinul continuă şi în padocuri.

„20 de câini - 25 de câini într-un padoc. Se mâncau între ei. Nu le dădea nimeni de mâncare. Nu-i îngrija nimeni”, povestește un alt hingher.

Angajaţii Autorităţii pentru Protecţia Animalelor susţin că unii dintre veterinarii din adăposturi au devenit cunoscuţi pentru sadism.

„La Mihăileşti, d-l doctor când auzea că era câine adus de la muşcătură, de la sesizare, inclusiv el îl lovea cu piciorul (...) I se spune Menghele de către iubitori. Îşi face treaba în continuare acolo”, povestește un hingher.

Veterinarul și-a câștigat această poreclă „pentru că eutanasiează câini, pentru că-i schingiuie, îi chinuie. Sunt câini luaţi întregi de pe stradă şi când vin stăpânii să-i revendice îi iau fără dinţi în gură, cu labele rupte”, adaugă acesta.

În fața imaginilor, șeful ASPA neagă că ar fi vorba de o practică obișnuită în padocuri.

„Controlezi câinele! Ori nu știi să lucrezi cu crosa, ori când faci așa ceva e clar că ai o problemă la cap și vei răspunde pentru asta”, a fost reacția șefului ASPA, Răzvan Băncescu.

Discuție reporter - Răzvan Băncescu:

Reporter: Avem vreo garanție că nu sunt sute de câini care au trecut prin astfel de traume?

Răzvan Băncescu: Da, aveți garanția mea că nu se întâmplă așa ceva, în mod normal, acolo (...) Se mai întâmplă să moară câini în adăpost.

Răzvan Băncescu mai spune că auzise de astfel de practici, dar nu a avut niciodată dovezi.

Discuție reporter - Răzvan Băncescu:

Răzvan Băncescu:Un om normal nu face ce fac oamenii ăștia aici. Cu ajutorul poliției vom identifica acești oameni și îi vom trage la răspundere. Sigur se va lăsa cel puțin cu cazier.

Reporter: Se deschide un dosar, faceți o anchetă?

Răzvan Băncescu: Da, da, la așa ceva nu are nimeni cum să spunăa că nu e adevărat.

Reprezentantii ASPA spun că vor demara o anchetă internă şi, imediat după sărbători, vor depune plângere la Poliţie.

România are două legi care, teoretic, pedepsesc cruzimea față de animale. Prima, care datează din 2004, a fost înăsprită în 2008 și prevede ca orice persoană care rănește un animal să fie amendată cu o sumă cuprinsă între 500.000 și 10.000 de lei sau cu pedeapsă cu închisoarea de la o lună la trei ani.

În 2013 a apărut o lege mult mai dură care spune că orice persoană care rănește un animal merge direct la închisoare pentru o perioadă cuprinsă între doi și cinci ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri