MApN lansează licitațiile pentru modernizarea fregatelor cumpărate de la britanici

Data publicării:
fregata regina maria - fb fortele navale romane

FOTO: Facebook Forțele Navale române

Cele două nave militare vor fi dotate cu sisteme de rachete antiaeriene, rachete antinavă şi sisteme performante de tunuri, astfel încât să se poată apăra de rachete lansate de pe alte nave.

Ministerul Apărării achiziţionează şi radare şi alţi senzori performanţi, iar componentele vor fi integrate într-un sistem de luptă computerizat, care va permite îndeplinirea întregii game de misiuni specifice fregatelor. Modernizarea celor două nave a fost aprobată în şedinţa CSAT, iar lucrările vor fi realizate integral în România.

Potrivit anunțului de lansare a achiziției, statul român va plăti pentru modernizarea fregatelor 839 de milioane de lei, iar companiile care doresc să participe la modernizare trebuie să aibă cel puțin cinci ani experiență.

Cele două fregate au fost construite în anii 80, iar acordul pentru achiziționarea lor de la Marea Britanie a fost încheiat în ianuarie 2003, în timpul guvernului Năstase, contra sume de 116 milioane de lire sterline (aproximativ 168 de milioane de euro la vremea respectivă). Contractul avea și anumite clauze referitoare la modernizarea fregatelor, care însă nu au mai fost respectate.

În 2006, achiziționarea celor două fregate a făcut obiectul unui scandal, care a pornit din presa britanică, după ce aceasta a scris că un comision de șapte milioane de lire sterline ar fi fost plătit în urma tranzacției.Suspiciunile mergeau către politicieni români. Compania BAE Systems, care se ocupa cu tranzacțiile de armament ale Marii Britanii, a mai fost implicată și în alte țări în scandaluri legate de mituirea unor oficiali pentrua obține contracte. 

DNA a declanșat verificari imediat după ce autoritățile de la Londra au deschis, la rândul lor, o anchetă în care se cerceta o presupusă luare de mită în valoare de 7 milioane de lire sterline legată de perfectarea acestei afaceri.

Trei ani mai târziu, în iunie 2009, procurorii DNA au decis clasarea cauzei ce a avut ca obiect urmărirea penală in rem pentru luare și dare de mită în cazul fregatelor.

Soluţia a fost dispusă după ce Serious Fraud Office din Londra, instituţie cu care, pe parcursul anchetei, DNA a făcut schimb de informaţii, a comunicat DNA că investigaţia referitoare la persoanele suspectate în cazul din România este întreruptă, instituţia rezervându-şi dreptul să deschidă investigaţia, dacă apar probe suplimentare.

De asemenea, în urma unui raportului de audit întocmit de Curtea de Conturi a României, s-a ajuns la concluzia că achiziţionarea celor două fregate, regenerarea şi modernizarea lor de către BAE SYSTEMS LTd a prezentat un grad de complexitate ridicat şi că, în general, programul a fost derulat în mod corespunzător.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri