Marian Popescu: Scriu cărţi ştiinţifice în închisoare oameni care nu au călcat în bibliotecă cu două generaţii în urmă

Data publicării:
gratii inchisoare detentie sursa foto digi24

  

Întrebat de Florin Negruțiu, moderatorul emisiunii 24 de minute, cum funcționează sistemul de publicare a cărților din penitenciar, Marian Popescu a spus că a cerut explicații în acest sens. „Noi am cerut explicații Direcției penitenciarelor. Direcția ne-a răspuns prompt spunând că deținuții au dreptul la pachete. Și că pachetele ar rezolva redactarea, scrierea unei lucrări științifice”, a spus șeful Comisiei de Etică de la Universitatea din București.

Noi – Universitatea din București - am cerut ca legislația să fie revizuită pentru că este rușinos ca ideea de lucrare științifică să fie asociată cu o facilitate nemeritată pentru cineva lipsit de libertate. Știm foarte bine că domnii aceia, care au scris lucrări științifice – și încă în ce ritm! Nu trecea luna și apărea lucrarea științifică - sunt oameni care nu au călcat în bibliotecă probabil nici cu două generații în urmă. Vorbesc de arborele genealogic. Oamenii ăștia, dintr-odată, primesc pentru fiecare lucrare științifică - girată de cine? De Direcţia penitenciarelor practic, ei dau avizul, prin comisia specială de eliberare condiționată - primesc 30 de zile de reducere a pedepsei. Și cu ceilalți deținuți ce se întâmplă? Au și ei drepturi la fel de ostentative? Primesc reduceri ale pedepsei pentru buna conduită?”, a mai spus Marian Popescu.

El mai spune că cei care scriu cărțile deținuților sunt complici la înșelăciune. Regulamentul penitenciarului cere deținutului să contacteze pe cineva din mediul academic care să dea o recomandare că lucrarea aceea și subiectul sunt științifice. Aici probabil că se petrece o tranzacție. Eu nu văd cum și de ce un cadru didactic să fie atât de interesat să gireze un deținut cu care, aparent, nu ar avea nicio legătură. Asta nu înseamnă că deținutul nu are drepturile consfințite de lege. Dar să o facă cu mintea și cu mâna lui. Dacă e în stare să scrie o lucrare, să o scrie. Cum e posibil ca, în cinci luni de zile să scrii patru lucrări - de fapt, ele sunt cam broșurele - la o editură care este acreditată de Consiliul Național al Cercetării Științifice ca publicând lucrări științifice? Nu mai înțelegi nimic! Ce se întâmplă cu aceste structuri care au tangență cu sistemul educațional sau sunt chiar în sistemul educațional în legătură cu defectele cărora nimeni pare să nu se pronunțe?”, a mai spus profesorul Marian Popescu.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri