Mașinile DNA vor alimenta de la Lukoil

Data publicării:
benzinarie lukoil

Faptul că gigantul petrolier Lukoil este anchetat în România pentru evaziune şi spălare de bani tocmai în urma unei anchete DNA pare să nu împiedice compania să participe la licitaţii publice şi să le mai şi câştige.

Şi tocmai direcţia anticorupţie este cea care a făcut atribuirea contractului către Lukoil, contract care vizează asigurarea carburantului timp de patru ani.

Potrivit DNA, „la licitație s-au înscris trei ofertanți, iar oferta câștigătoare a fost declarată în conformitate cu dispozițiile legale în materia achizițiilor publice, respectiv criteriul "prețul cel mai scăzut". În urma clasamentului făcut în funcție de criteriul sus menționat a fost declarată câștigătoare oferta SC Lukoil România SRL.”

Tot DNA susţine că nimeni nu a contestat licitaţia publică, prin urmare contractul dintre direcţia anticorupţie şi Lukoil este valabil de pe data de 16 septembrie.

Valoarea totală a contractului se ridică la peste 1,3 milioane de euro. Interesant este însă faptul că nici caietul de sarcini nu a fost foarte restrictiv în condiţiile în care una dintre condiţiile eliminatorii spunea că furnizorul trebuia să aibă cel puţin două benzinării în fiecare judeţ al ţării.

O astfel de situaţie este posibilă pentru că în România nu există nicio lege care să interzică firmelor sau persoanelor fizice care au probleme cu legea să participe la licitaţii publice şi să câştige contracte cu statul.

La acest lucru se lucrează abia în noua lege a achiziţiilor publice, proiect care încă nu a fost adoptat. Asta în condiţiile în care piaţa achiziţiilor publice a depăşit anul trecut pragul de 17 miliarde de euro. Raportat la PIB, achiziţiile publice făcute anul trecut înseamnă 11,5 la sută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri